Seful Alibaba, de la un profesor sărac la cel mai bogat om din China

Seful Alibaba, de la un profesor sărac la cel mai bogat om din China

Un fost profesor chinez care a înfiinţat o afacere cu 60.000 de dolari, împrumutaţi de la prieteni, este cel mai important om de pe Wall Street, după ce compania sa a reuşit să atragă 21,8 miliarde de dolari în oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) derulată pe bursa de la New York, devenind astfel cea mai vânată companie care a venit vreodată pe Wall Street.

Jack Ma, în prezent preşedinte al Alibaba, a fondat compania în anul 1999, în urma unei investitii de 60.000 de dolari, adunaţi de la 80 de prieteni din Hangzhou, în sudul Chinei. Site-ul favorizează relaţiile dintre exportatorii din China cu companii din 190 de ţări din întreaga lume.

În 1995, profesorul chinez Jack Ma a plecat într-o călătorie în SUA pentru prima dată. În timpul călătoriei un prieten i-a arătat cum “funcţionează” internetul. Ma s-a hotărât să caute pe Internet tipuri de bere. El a fost surprins însă că printre rezultatele căutării nu s-a aflat nicio bere chinezească.  De fapt, nu a reuşit să găsească pe internet nimic despre China, scrie Business Insider.

Când s-a intors acasă, Ma a decis să înfiinţeze China Pages, un registru online al companiilor interesate de export, cunoscut ca prima afacere online din China. Patru ani mai târziu, Ma a mai făcut un pariu în online: retailerul online Alibaba.

 Alibaba este astăzi cel mai mare retailer online din China, iar Jack Ma, co-fondatorul şi preşedintele Alibaba, a devenit cel mai bogat om din ţară, cu o avere de 36 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

Ma A picat de două ori examenul de admitere la facultate, a ales iniţial să devină profesor şi nu ştie să programeze.

citeste continuarea pe Zf.ro