Şansă pentru românii şomeri din Spania

Şansă pentru românii şomeri din Spania

Veşti bune pentru românii care lucrează în Spania. Cei aproximativ 1 milion de români care trăiesc în peninsula Iberică au motive de bucurie după ce statul spaniol dă semne de revenire din puternica recesiune. Conform Institutului Naţional de Statistică din Spania, în luna iulie s-au creat 64.866 locuri de muncă. Menţionăm că potrivit cifrelor oficiale, 94.000 de români sunt şomeri în acest moment.

Spania îşi revine din recesiune. Cel puţin aşa arată statisticile de pe piaţa muncii. Este a cincea luna consecutiv în care numărul şomerilor din Spania scade fenomen care nu a mai avut loc de acum şase ani, de când Spania se afla în perioada de de dinaninte de criză.
La începutul anului, între 40-50% dintre românii stabiliţi acolo se aflau în căutarea unui loc de muncă, potrivit sondajelor FADERE (Federaţia Asociaţilor de Români din Europa). ,,Mulţi dintre românii din Spania aşteaptă revenirea timpurilor de prosperitate. Chiar dacă unii dintre ei au ajuns într-o situaţie financiară precară şi au rămas fără locuri de muncă, nu s- au întors în ţară, ci au aşteptat ca economia să se redreseze şi să îşi găsească din un nou loc de muncă”, spune Daniel Tecu, preşedinte FADERE.

90.000 de români şomeri în Spania

În luna martie a acestui an, numărul şomerilor români înregistraţi în Spania era de 94.040 – într-o uşoară scădere faţă de februarie. Dintre aceştia, 59.594 primesc şi ajutoare şi indemnizaţii de şomaj, corespunzătoare perioadei de cotizare pe piaţa spaniolă a forţei de muncă. Ei reprezintă 17,93% din numărul total al şomerilor străini înregistraţi în Spania, şi al doilea colectiv cel mai numeros, după cel al marocanilor, care numără 61.071 de şomeri şi reprezintă 18,38% din totalul străinilor aflaţi în şomaj.
Pe de altă parte, numărul românilor care muncesc şi cotizează la sistemul spaniol de asigurări sociale se ridică la 254.458 – arată datele cele mai recente, din februarie 2013. Ei reprezintă aproape jumătate din totalul de 597.963 de cotizanţi europeni înregistraţi, iar domeniile în care muncesc sunt dintre cele mai diverse: servicii, agricultură, în gospodării, marină sau minerit. Printre ei se numără şi 23.359 de lucrători autonomi.

Comunitate afectată de criză

Românii din Spania formează un colectiv care ajunge la aproape un milion de persoane – 913.405, 17,03% din totalul străinilor, potrivit datelor celor mai recente înregistrate de Observatorul permanent al imigraţiei, din 30 septembrie 2012.
Comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania, însă aceste cifre trebuie interpretate în condiţiile limitărilor obiective care fac imposibilă cuantificarea exactă a numărului de rezidenţi comunitari, atrage atenţia ambasadorul român la Madrid, Ion Vîlcu.
“Dat fiind faptul că nu există obligaţia legală de a anunţa renunţarea la rezidenţă (plecarea din Spania), respectiv faptul că persoanele care decid să plece din Spania nu sunt eliminate din evidenţe, rezultă logic că numărul menţionat trebuie “ajustat” prin scădere cu numărul celor care eventual au decis să părăsească această ţară, spre exemplu din cauza efectelor crizei economice, despre care nu avem însă niciun reper statistic”, după cum a precizat înaltul diplomat român.

Cea mai numeroasă comunitate de străini din Madrid

Comunitatea română, împreună cu cea marocană si ecuadoriana reprezinta populatiile straine cele mai numeroase din regiunea capitalei spaniole Madrid.
Din mai mult de un milion de străini înregistraţi la Madrid, peste 220.000 provin din România, scrie Ser Madrid Norte.
Românii sunt urmaţi de marocani, cu o comunitate de peste 87.000 de persoane şi de ecuadorieni, cu aproape 80.000 de cetăţeni. Columbienii, chinezii şi peruanii sunt următorii în acest top. În ce priveşte cetăţenii europeni, bulgarii reprezintă cea mai numeroasă comunitate, după cea a ţării noastre, cu peste 30.000 de cetăţeni care trăiesc în zona Madridului.
Cu toate acestea, numărul total al străinilor din Spania a scăzut cu 0,7 la suta, comparativ cu perioada similară a anului trecut.