Sabrina Ionescu, jucătoarea de baschet de origine română admirată de “regele” LeBron James

Sabrina Ionescu, jucătoarea de baschet de origine română admirată de “regele” LeBron James

În vârstă de 20 de ani, jucătoarea de baschet de colegiu american Sabrina Ionescu este apărătorul echipei Universității din Oregon și una dintre vedetele baschetului american. Performanțele sportive ale Sabrinei au facut-o atât de cunoscută încât superstarurile NBA LeBron James și Steph Curry au felicitat-o pe Twitter, iar legenda Kobe Bryant i-a dedicat o analiză a modului în care joacă.

LeBron James i-a scris pe Twitter: “Este atat de buna! Mergi mai departe, regina Sabrina!“.

După ce în urmă cu un an a primit premiul John R. Wooden Women’s Player of the year în cadrul College Basketball Awards  în Los Angeles, în acest sezon Sabrina a înregistrat cifre impresionante în jocul său: 22 de triple-double. Până acum, jucătoarea a înregistrat cifre record: 1,984 puncte, 792 pase decisive și 756 recuperări. Cel mai probabil, Ionescu va fi primul jucător de baschet de colegiu care va înregistra 2,000 puncte, 1,000 pase decisive și 1,000 de recuperări.

“Every day that I step foot on the practice court in the gym, I try and be the best basketball player that I can, regardless of if we’re a 10 seed, if we’re a 1 seed, whatever seed we are,” Ionescu said.

Cine e Sabrina Ionescu

Sabrina Ionescu (n.  Walnut Creek, SUA) este o jucătoare de baschet americană la Universitatea din Oregon. Ea este liderul tuturor femeilor NCAA în triple-double.

Sabrina Ionescu este fiica lui Liliana Blaj și a lui Dan Ionescu. Are doi frați gemeni, Andrei și Edward, ultimul dintre ei jucând baschet la City College din San Francisco. Ea este de origine romana si vorbeste limba romana.

Sabrina a fost câștigătoare patru ani la baschet la Liceul Miramonte din Orinda, California, sub conducerea lui Kelly Sopak.

În calitate de boboc în 2012-13, a jucat în 14 din 29 de jocuri și a avut o medie de 13,8 ppg., 3,9 apg. și 3,9 spg. pentru a-și ajuta echipa la un record de 27-3 și un finisaj secundar al secțiunii II din California de Nord.

În al doilea de studentie in 2013-14, a ajutat echipa sa la un record de 30-2.

În primii ani de liceu, a înregistrat o medie de 18,7 puncte, 7,7 recuperări, 4,2 asistă și 4,7 intercepții, ajutând Miramonte HS la un record de 30-2 și o apariție în semifinalele diviziei CIF.

În ultimul an, a condus-o pe Miramonte la jocul titlului diviziei CIF deschis după ce a obținut în medie 25,3 puncte, 8,8 pase decisive, 7,6 recuperări, 4,5 intercepții și 1,3 blocaje pe joc. Ea a înscris un triple-dublu în pierderea jocului de campionat la Chaminade cu 24 de puncte, 10 pase decisive și 10 recuperări. Ionescu a făcut, de asemenea, o primă jumătate de buzzer – atunci cand mingea intră în cos dupa ce timpul de atac s-a scurs.

A primit onoruri naționale, printre care “Jucătorul de baschet american de azi pentru fete”, “Cel mai bun jucător al anului și jucător de stat Gatorade al anului”, a intrat in selectia McDonald’s All-America și Jordan Brand All-American. Ea a numit McDonald’s All-America joc MVP după ce a atins un record 25 de puncte, inclusiv șapte “three-pointers”, cu 10 recuperări.

Ea este, de asemenea, liderul tuturor timpurilor în pase decisive 769, interceptari 549 și Triple Doubles 21. În plus față de recordul de carieră, Ionescu deține, de asemenea, cele mai bune trei înregistrări Miramonte cu 598 (2013-14), 760 (2014-15) și 834 (2015-16). Ionescu deține, de asemenea, recordul single de scoruri de 43 de puncte față de Liceul de Pini, în timp ce a fost dublu și triplu echipat și unicul record de joc în pase decisive cu 19 la Dublin High School.