Românii vor putea folosi în curând noile buletine cu cip. Noile buletine vor înlocui şi cardul de sănătate

Românii vor putea folosi în curând noile buletine cu cip. Noile buletine vor înlocui şi cardul de sănătate

Românii vor putea folosi în curând noile buletine electronice cu cip, iar pentru prima dată actele de identitate vor putea fi eliberate şi copiilor care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărţi de identitate electronice cu cip. În premieră, va putea fi emis buletin şi copiilor sub 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului. Noile buletine cu cip vor înlocui şi cardul de sănătate, iar aceasta vor mai putea fi folosite şi la autentificarea în sistemele informatice ale instituţiilor statului şi nu numai.

Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip. Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate: a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani; d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Citeste mai mult: adev.ro/qdibyp