Romanii, noi taxe de achitat in 2014

Romanii, noi taxe de achitat in 2014

Romanii sunt nevoiti, in acest an, sa plateasca noi taxe si impozite. Chiar daca tara noastra este fruntasa in topul fiscalitatii la nivel european, guvernantii au considerat necesar sa aplice noi biruri in acest an. Este vorba de impozitul forfetar, impozitul pe constructii speciale numit și taxa pe “stalp”, acciza la carburant si contributia la sanatate pentru cei care incaseaza venituri din chirii.

 Desi Romania are unul dintre cele mai impovaratoare regimuri fiscale din  Europa, o firma autohtona fiind obligata sa achite anual la stat 43% din profit, acest lucru nu l-a oprit pe premierul Victor Ponta sa adopte o serie de taxe si impozite pentru acest an, biruri care vor fi greu de suportat de romanul de rand.

Impozitul forfetar aplicat firmelor din acest an se va traduce prin servicii mai scumpe pentru consumator. Astfel, barurile, cafenelele, hotelurile, dar si spalatoriile si vulcanizarile vor trebui sa achite un impozit in functie de suprafata spatiului in care functioneaza. Spre exemplu, proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 de metri pătraţi din centrul Capitalei va fi obligat sa scoata din buzunar 17.136 de lei pe an.

Impozitul pe constructii speciale, de 1,5% din valoarea constructiei sau taxa pe “stalp” ii va afecta indirect pe romanii de rand. Acest bir va lua bani mai multi de la jucatorii din industria energetica si de la cei din sectorul de telecomunicatii, astfel ca, pe cale de consecinta, romanii ar putea plati facturi mai mari la energia electrica si comunicatii.

Cresterea accizei la carburant cu 7 eurocenti pe litru va genera o scumpire in lant pentru toate produsele alimentare. Desi masura a fost aprig contestata, Guvernul a decis să amâne aplicarea acesteia cu doar cu trei luni. Masura suprataxarii combustibililor ii vor afecta in egala masura pe agentii economici si pe romanii de rand. Nu ultimul rand, masura va adduce prejudicii economiei, prin reducerea cosumului.

Nici cei care obtin venituri din chirii sau arende nu vor scapa in acest an de Fisc. De la 1 ianuarie 2014, cei care primesc pensii si salarii, dar obtin venituri suplimentare din chirii sau arende, vor trebui sa achite bani in plus la stat. Astfel, vor trebui platite impozitul pe venit de 16% si contributia la asigurarile de sanatate de 5,5%.

Victimele fiscalitatii excesive a statului roman

Practic, impunerea de noi taxe, dar si cresterea unor impozite existente vor duce la sufocarea atat a persoanelor fizice, cat a si companiilor romanesti. In ultimele 12 luni, conform unei statistici, Guvernul a introdus 20 de noi taxe.

Conform datelor furnizate de Banca Mondiala, o companie din Romania are nevoie de 200 de ore pe an pentru a plati cele 39 de taxe, cifre care arata birocatia sistemului si modul in care statul practic descurajeaza initiativele in mediul de afaceri.

Autor: Stefan Dabu

photo credit: svnews.ro