Românii îşi mută firmele în ţara fără birocraţie şi ghişee. O firmă se face în câteva minute

Românii îşi mută firmele în ţara fără birocraţie şi ghişee. O firmă se face în câteva minute

Cea mai avansată ţară din punct de vedere tehnologic din Europa nu are ghişee pentru că totul se face online, iar românii fug de birocraţia şi taxele din România pentru a-şi deschide firme aici.

Corupţia, birocraţia şi impozitele care apar de pe o zi pe alta sunt motivele care au împins 167 de români să-şi ia e-rezidenţă în Estonia. Aici, orice interacţiune cu statul e online, de la deschiderea unei firme şi declararea taxelor până la relaţia cu băncile. Momentan există 31 de firme înfiinţate de e-rezidenţi români, cele mai multe în IT şi consultanţă. Un motiv îndeajuns de bun să scapi de birocraţia din România şi de modificările pe care PSD le tot pregăteşte tocmai pentru proletariat.

Oricine poate deveni cetăţean digital după ce completează un formular online şi plăteşte 100 de euro. Cardul de e-rezident se poate ridica, mai nou, şi de la Ambasada Estoniei la Bucureşti. Sistemul e gândit în special ca să ajute freelancerii, nomazii, antreprenorii IT şi persoanele din afara Uniunii Europene care vor să aibă o firmă în interiorul comunităţii. Ca cetăţean, plăteşti contribuţiile la pensie şi sănătate în ţara în care stai, adică în România, însă pentru o firmă deschisă în Estonia vei achita impozite acolo.

citeste articolul complet pe Capital