România, pro şi contra eutanasiere

România, pro şi contra eutanasiere

Soarta maidanezilor a fost decisă, marţi, 10 septembrie, în Parlamentul României. Aleşii au adoptat, cu majoritate de voturi, legea care permite eutanasierea câinilor care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în 14 zile lucrătoare. Cu toate acestea, soluţia găsită de Parlament nu rezolvă în totalitate problema. Legea a fost contestată în stradă de către iubitorii de animale. Sute de persoane au protestat împotrivă, iar asociaţiile pentru protecţia animalelor au anunţat că o vor ataca la Curtea Constituţională.

Problema sutelor de mii de câini fără stăpân din oraşele ţării a reapărut în dezbatere, după ce o tragedie a avut loc în Bucureşti: un copil de 4 ani a fost ucis de o haită de câini comunitari. Teribila întâmplare a reaprins în societatea românească subiectul maidanezilor, iar legea adoptată în Parlament care dă voie primarilor să eutanasieze câinii fără stăpân a încins şi mai tare spiritele.
De 23 de ani tema a fost amânată de toate partidele şi toţi primarii, deşi în campaniile electorale cu toţii au promis soluţii. În Bucureşti ar fi între 65 de mii şi 100 de mii de câini vagabonzi, 16 mii de oameni au fost vaccinaţi anul trecut în urma muşcăturilor, cu 3.000 mai mulţi decat în anul precedent, iar numărul real al celor muşcaţi sau doar atacaţi este în realitate probabil cu mult mai mare.
Niciuna dintre soluţiile încercate până acum nu pare să fi dat rezultate, numărul câinilor fiind tot mai mare, iar agresivitatea lor la fel. Primăria Capitalei şi ONG-urile se acuză reciproc de corupţie, ineficienţă şi rea credinţă.

Pro şi contra eutanasiere

Eutanasierea maidanezilor a împărţit România în două. Majoritatea politicienilor susţin eutanasierea cu jumătate de gură de teamă să nu piardă voturile iubitorilor de animale, deşi soluţia este agreată de majoritatea populaţiei. De cealaltă parte, soluţia găsită de parlamentari a fost respinsă vehement de iubitorii de animale şi ONG-urile pentru protecţia necuvântătoarelor. Ambele tabere au recurs la proteste în stradă. Mai multe sute de oameni au cerut, duminică, 8 septembrie, uciderea câinilor fără
stăpân. Manifestanţii de toate vârstele au purtat pancarte cu mesaje, precum “Nu suntem hrană pentru câini!” şi “Vrem legea lui Ionuţ!”. La protestul anti-maidanezi au fost şi mult,i copii care aveau mesaje, precum “Nu vreau să fiu eu următoarea victimă” sau “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu mai vrem să fim mâncaţi”.
Marţi, 10 septembrie, a fost rândul iubitorilor de animale să iasă în stradă. Manifestanţii au scandat “Parlamentul criminal”, “Vă dorim soarta lor, soarta maidanezilor”, “Dreptul la viaţă”, “Eutanasia jos în România”, “USLnu uita, asta este crima ta” şi au pancarte cu mesaje precum “Spune nu crimei”, “Cruzimea faţă de animal este preludiul cruzimii faţă de om”, “Opriţi masacrul”, “De la mineriadă la hingheriadă”, “Vrem soluţii nu măcel”, “Dorim sterilizarea câinilor cu şi fără stăpân”, “Ucizi apa sau închizi robinetul?” “Eutanasiere nu, sterilizare da”.
Iubitorii de animale cer ca, pe lângă soluţia sterilizării câinilor maidanezi, să fie luate măsuri pentru plasarea câinilor în adăposturi.