Rogozin: “Calul Traian” pregăteşte anexarea Republicii Moldova. Vezi răspunsul lui Băsescu

Rogozin: “Calul Traian” pregăteşte anexarea Republicii Moldova. Vezi răspunsul lui Băsescu

Tensiuni între România şi Rusia. Apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană (UE) este considerată doar o etapă prin care Bucureştiul îşi doreşte anexarea Republicii Moldova. Afirmaţia a fost făcută de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, şi se înscrie într-o lungă serie de intimidări ale Moscovei la adresa Republicii Moldova şi României. Traseul european al moldovenilor, care vor semna în luna noiembrie, la Vilnius, un acord de parteneriat cu UE, nu este pe placul ruşilor, care au avertizat Chişinăul, că dacă aleg Vestul, vor îngheţa de frig la iarnă (aluzie la sistarea livrării de gaze ruseşti ) şi vor pierde regiunea separatistă Transnistria.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin l-a acuzat pe preşedintele României că are în gând să cucerească Republica Moldova. Acuzaţia vine în contextul în care Băsescu s-a întâlnit cu Igor Corman, preşedintele Parlamentului moldovean.
Dmitri Rogozin a comentat pe contul său de Twitter întâlnirea lui Traian Băsescu cu Igor Corman. Rogozin a scris că toate acţiunile lui Băsescu fac parte dintr-un plan mai amplu de anexare a Republicii Moldova de către România, cu două etape. Conform liderului rus, prima etapă a planului ar fi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În etapa a doua ar avea loc anexarea propriu-zisă.
“”Calul Traian” a pregătit pentru Republica Moldova două etape: iniţial iniţial, “integrarea în Uniunea Europeană” , apoi Anschlussul (anexarea) ei de către România”, este mesajul pe care Rogozin l-a scris pe Twitter.
Igor Corman s-a aflat în vizită oficială în România şi a fost primit de înalţi oficiali ai statului român. Corman s-a întâlnit atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu preşedinţii Camerelor Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Crin Antonescu.
Conform agenţiei ruse Rosbalt, citate de Mediafax, Traian Băsescu ar fi declarat lui Igor Corman că autorităţile Republicii Moldova au datoria patriotică “de a rămâne la putere în 2014-2015 pentru a ratifica acordurile (cu Uniunea Europeană n.r.), astfel încât acestea să nu rămână simple poveşti”.
Dmitri Rogozin a luptat în Transnistria, de partea autorităţilor separatiste şi “împotriva fasciştilor români şi moldoveni”. De-a lungul timpului, oficialul rus a făcut numeroase declaraţii împotriva Republicii Moldova, a României şi a preşedintelui Traian Băsescu. în anul 2011, Rogozin a declarat că afirmaţiile lui Băsescu despre trecerea Prutului în 1941 sunt declaraţii “pro- fasciste”.

Răspunsul preşedintelui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns acuzaţiilor vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, spunând că ţara noastră nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară.
Preşedintele României a fost întrebat în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, cum comentează afirmaţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin.
Traian Băsescu a răspuns: “Să dea Dumnezeu să reuşim cu integrarea Moldovei în Uniunea Europeană”.
“Bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că atunci aproape nu vom mai avea frontiere. Vom fi cetăţeni europeni, şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova. Vom vorbi aceeaşi limbă, vom avea mai mult sau mai puţin aceleaşi obiective, vom avea aceeaşi istorie în interiorul Uniunii Europene”, a adăugat şeful statului român.
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că declaraţii de acest tip ale demnitarului rus sunt frecvente: “El cum se trezeşte face o declaraţie la adresa României, după care bănuiesc că îşi bea ceaiul. Sau, mă rog, ceva”, a mai spus Băsescu.
Şeful statului a ţinut să precizeze că România a fost primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. “Asta trebuie subliniat, vizavi de declaraţiile faimosului demnitar rus”, a arătat Traian Băsescu.
La rândul său, preşedintele Estoniei a afirmat că singura anexare despre care ştie a fost cea a Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, şi a Basarabiei. “Acestea au fost cazuri de anexare. (…) Ceea ce este ciudat este că nu au recunoscut că au anexat aşa ceva, însă acestea sunt cazurile pe care le ştiu eu”, a mai spus preşedintele Estoniei.