Riga și Umeå, capitalele culturale europene ale anului 2014

Riga și Umeå, capitalele culturale europene ale anului 2014

Riga, capitala LEtoniei și Umeå, un oraș din Suedia, sunt capitalele culturale europene ale anului. În 2013, centrele culturale auropene au fost oraşele Marsilia (Franța) şi Kosice (Slovacia).
Programele culturale în Riga și Umeå – vor începe pe 17 ianuarie, respectiv 31 ianuarie.

“Acesta este un moment pentru care Riga şi Umeå s-au pregătit – şi l-au aşteptat -, de la selecţia lor în programul «Capitală europeană a culturii». Evenimentele de deschidere vor marca începutul a ceea ce va reprezenta un an extraordinar al activităţilor culturale, dedicat nu numai persoanelor din oraşele şi din regiunile învecinate, dar şi celor care vin din locuri mai îndepărtate.

“Programul «Capitala culturală europeană» a fost un succes fantastic timp de 30 de ani. (…) Titlul este foarte important pentru turism, crearea de locuri de muncă şi regenerare”, a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Astfel, Riga va deschide festivităţile cu evenimente speciale la muzee, cafenele şi alte locuri de întâlnire, incluzând expoziţii despre chihlimbarul baltic şi despre impactul Primului Război Mondial asupra culturii.

De asemenea, comisarul Androulla Vassiliou, împreună cu Andris Piebalgs, comisarul european responsabil de cooperarea internaţională pentru dezvoltare, vor participa la o serie de evenimente, inclusiv la lansarea programului “Taste and Feel 2014!”, care va oferi publicului o imagine de ansamblu privind programul cultural.

Lansarea programelor culturale la Umeå – cea mai nordică localitate europeană care obţine acest titlu de capitală europeană – va avea loc în weekendul 31 ianuarie – 2 februarie, cu deschiderea “Burning Snow”. Principalele evenimente se vor desfăşura pe şi în jurul râului Umeälven, cu o coregrafie de lumini şi muzică.

Programul “Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu, printre care şi Sibiu, în 2007. Din anul 2000, acest titlu poate fi împărţit între două oraşe.

credit photo: www.globeimages.net