Remus Cernea a ştiut ce face! Singapore şi Taiwan vor fi cele mai bogate state din lume

Remus Cernea a ştiut ce face! Singapore şi Taiwan vor fi cele mai bogate state din lume

Remus Cernea se pare că nu a greşit atunci cînd a efectuat o deplasare în această vară în Taiwan. Deşi nu este un stat recunoscut de România şi a iscat un scandal monstru în ţară, se pare că deputatul ecologist a ştiut exact ce face. Taiwan va fi unul dintre cele mai bogate state din lume în viitorul apropiat. Mai exact, peste 40 de ani.

Potrivit unor previziuni ale Citibank, top 5 al celor mai bogate ţări şi regiuni din lume în 2050 arată în felul următor:

1. Singapore

2. regiunea Hong Kong

3. Taiwan

4. Coreea de Sud

5. SUA

Cernea, excursie pe banii altora în Taiwan

Remus Cernea nu regretă niciun moment că a plecat în Taiwan şi că a periclitat relaţiile ţării noastre cu China, stat din care Taiwanul a făcut parte şi care nu este recunoscut de Beijing.  Deputatul s-a mândrit că, dincolo de controversa de acasă, a făcut “o impresie frumoasă” în Taiwan. “Vizita este o iniţiativă care deschide calea unei cooperări economice româno-taiwaneze. Vizita a acoperit şi alte teme, precum cel cultural. A fost o vizită de informare, neoficială”, a spus Cernea, subliniind că toată lumea s-a informat reciproc. “Cred că am făcut o impresie foarte frumoasă acolo”, a adăugat Remus Cernea.

Istoria China-Taiwan

Numele oficial al Taiwanului este Republica China (a se face distincţia între Republica Populară Chineză, cu capitala la Beijing – astfel că, din 1949, există două Chine). România recunoaşte oficial o singură Chină şi consideră Taiwanul parte a teritoriului chinez, iar disputa dintre Beijing şi Taipei, una de ordin intern.

Pe scurt, istoria relaţiilor China-Taiwan este următoarea: după cel de-al Doilea Război Mondial, insula Taiwan a fost cedată de Japonia Chinei (1945). Patru ani mai târzium, când comuniştii au preluat puterea în China, fosta putere, refugiată în Taiwan, şi-a creat o nouă zonă de jurisdicţie, care se întindea până la alte câteva insule apropiate.

La începutul anilor ’70, Taiwanul a cedat Chinei locul ocupat la ONU. De atunci, statul cu capitala la Taipei şi-a pierdut din recunoaşterea internaţională, având, în prezent, relaţii diplomatice în sens formal cu 22 de state+Vaticanul.

China comunistă, însă, continuă să privească Taiwanul drept o parte din “patria mamă”.