Război rece Moscova-Chişinău. Rusia a interzis importul de vinuri din Republica Moldova

Război rece Moscova-Chişinău. Rusia a interzis importul de vinuri din Republica Moldova

După ce a sugerat că Moldova va îngheţa la iarnă şi că va pierde definitiv controlul Transnistriei dacă încheie un acord comercial cu UE şi l-a trimis la Chişinău pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a- şi aduce „turma“ pe calea cea dreaptă, Rusia a interzis importurile de vin moldovenesc. Interdicţia impusă de Kremlin este considerată o încercare de a descuraja Moldova să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană la Summitul de la Vilnius din noiembrie.

În cel mai recent avertisment dat Moldovei, Rusia a interzis importurile de vin şi băuturi spirtoase moldoveneşti sub pretextul că acestea conţin “impurităţi”. Embargoul urmează avertismentelor date la începutul lunii de unul dintre vicepremierii ruşi, Dmitri Rogozin, chiar în Moldova după o
întâlnire cu premierul Iurie Leancă. Oficialul rus a comparat Moldova cu o locomotiva aflată pe un drum periculos cu serpentine şi cotituri din cauza cărora şi-ar putea pierde din vagoane, o aluzie clară la pierderea controlului regiunii rebele Transnistria, aflată complet sub influenţa Rusiei. Reamintind brutal dependenţa totală a Moldovei de gazele naturale ruseşti, Rogozin a spus: “Aprovizionarea cu energie este importantă în pregătirile pentru iarnă. Sper că nu o să înghetaţi”.
Îndemnat de jurnalişti să comenteze remarcile oficialului rus, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a răspuns că “Moldova va urma drumul integrării europene”.
Trebuie amintit că vizita lui Rogozin a venit după ce România şi Moldova au inaugurat lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni, primul care leagă Moldova de UE. Conducta va reduce dependenţa directă a ţării de
importurile din Rusia. Conducta ar acoperi 30% din importurile Moldovei de gaze din Federaţia Rusă cu cele din România.

Patriarhul Kirill, emisarul Moscovei

Într-o vizită efectuată pe 8 septembrie la Chişinău, patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a îndemnat poporul moldovean să-şi păstreze suveranitatea spirituală în faţa provocărilor economice şi politice.
“Înfiinţarea eparhiei Chişinau a izvorât din puternica dorinţă a poporului moldovean de a fi unit cu poporul rus”, a spus Kirill. Vocea Moscovei, o publicaţie apropiată Kremlinului, scrie comentând vizita patriarhului că viaţa religioasă din Moldova este ameninţată de politicienii laici, care consideră că religia nu-şi are locul într-o lume modernă, şi de România, a cărei biserică îşi revendică teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Românii vor bea vin moldovenesc

România sare în ajutorul Moldovei, după ce Rusia a interzis vinurile moldoveneşti pe teritoriul său pe motiv că acestea nu se ridică la standardele internaţionale de calitate. Prin vocea preşedintelui României, Traian Băsescu, ţara noastră a anunţat că va mări importurile de vinuri produse de
vecinii moldoveni.
Şi ministrul român de Externe, Titus Corlăţean a adresat o rugăminte cetăţenilor români să cumpere vin importat din Republica Moldova. “Din punct de vedere politic, suntem hotărâţi să demonstrăm solidaritate şi vom discuta prin instituţiile competene posibilităţile de a mări cotele de importuri din Republica Moldova. Vorbim de vin de fructe, de struguri şi de alte produse”, a subliniat Corlăţean.

Moldova în UE, pericol pentru Kremlin

Rusia a pornit un adevărat atac comercial şi politic pentru a distruge drumul către Vest al foştilor sateliţi.
Moldova şi Ucraina, ţări dependente economic şi energetic de fostul “protector” Rusia, speră să încheie acorduri de parteneriat cu UE în noiembrie, la Vilnius, capitala ţării care deţine în prezent preşedinţia UE.
Acordurile ar muta, în multe privinţe, la graniţa cu Rusia aria de influenţă a Uniunii, ceea ce ar leza interesele Rusiei, care caută să construiască propria Uniune Vamală, formată din fostele membre ale URSS, în care comerţul interstatal este scutit de taxe vamale.
În prezent, Uniunea Vamală include Rusia, Belarus şi Kazahstan, dar Moscova vrea să închidă în acest proiect şi Moldova, Ucraina, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Cât pierde Chişinăul în urma embargoului impus de ruşi

În anul 2012 Republica Moldova a exportat producţie vinicolă în valoare de 210 milioane de dolari, dintre care aproximativ 29% (peste 60 de milioane de dolari) au ajuns pe piaţa rusă, potrivit datelor oferite de Banca Naţională a Moldovei. Alte pieţe importante pentru producţia vinicolă moldovenească sunt Belarus (22% din total) şi Ucraina (14%). În 2012, România a importat din Republica Moldova producţie alcoolică în valoare de 4,26 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 2% din exporturile moldoveneşti Rusia a mai interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Atunci, aproximativ 75% din producţia alcoolică exportată era destinată acestei pieţe, faţă de nici 30% în prezent.
Revista rusă Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul “războaielor economice” purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conformaceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade
peste 200 de milioane de dolari.
Moscova ar putea introduce restricţii temporare la importul de fructe şi legume din Moldova. Motivul ar fi nerespectarea măsurilor fitosanitare ale fructelor şi legumelor moldoveneşti care ajung în Rusia. Efectele unui astfel de interdicţii, fie şi temporare, ar putea fi mult mai dezastruoase decât cele la băuturi. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că băuturile alcoolice nu sunt principalele produse exportate în Federaţia Rusă. O cotă mai mare în comerţul cu această ţară deţin fructele şi legumele. Astfel, în 2012, anul cu una dintre cele mai grave secete din istoria Moldovei, valoarea exporturilor de produse fitotehnice în Rusia a fost cu 43% mai mare decât cea de alcool.
Eventualele restricţii la livrările de fructe şi legume ar fi o lovitură mult mai sensibilă pentru economia Republicii Moldova.