RĂZBOI ÎN SIRIA. Românii, în pericol

RĂZBOI ÎN SIRIA. Românii, în pericol

Iminentul atac al forţelor Statelor Unite ale Americii asupra regimului de la Damasc ar putea produce victime în rândul conaţionalilor noştri, stabiliţi în Siria. De altfel, Minister Afacerilor Externe a emis o avertizare în acest sens şi a sfătuit românii din Siria să revină în România în cel mai scurt timp. În Siria, conform datelor oficiale, trăiesc aproximativ 10.000 de cetăţeni români.

În Siria este pe cale să izbucnească un amplu conflict, în care românii stabiliţi acolo ar putea cădea victime colaterale. Regimul preşedintelui Bashar al-Assad este acuzat de SUA şi comunitatea internaţională că a folosit arme chimice împotriva opozanţilor, Washington-ul fiind decis să declanşeze o acţiune militară pentru înlăturarea regimului de la Damasc şi distrugerea armelor chimice.
Românii aflaţi în Siria sunt sfătuiţi de Ministerul Afacerilor Externe, printr- o atenţionare postată pe site-ul instituţiei, să părăsească această ţară “cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale”.
“Având în vedere că situaţia de pe întreg teritoriul Siriei a cunoscut o deteriorare majoră în ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se mai află în această ţară să o părăsească cât mai curând posibil prin mijloacele de transport încă operaţionale”, atenţionează MAE.

Conflict iminent în Siria

Războiul civil din Siria a atras atenţia comunităţii internaţionale după ce regimul de la Damasc, pentru a suprima atacurile forţelor de opoziţie, ar fi folosit arme chimice care ar fi produs peste 300 de morţi şi mai mult de 3.000 de răniţi. Statele Unite ale Americii, prin preşedintele Barack Obama,
a reacţionat imediat, ameninţând cu represalii împotriva regimului “criminal” de la Damasc. Situaţia s-ar putea transforma într-un conflict regional, mai ales că preşedintele Bashar al-Assad, susţinut de Iran şi Rusia, nu doreşte să părăsească puterea, şi ar putea, în cazul unei intervenţii militare a SUA, să răspundă prin atacuri asupra Israelului şi vecinilor pro americani.

Poziţia României în conflict

Poziţia României faţă de situaţia din Siria este una prudentă, însă în cazul unei decizii ţara noastră va fi solidară cu aliaţii săi, fără rezerve, a declarat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat că România se va pronunţa imediat ce va exista o poziţie a experţilor ONU şi şi-a exprimat speranţa că în Siria nu s-a produs un atac chimic.
“Pentru România, esenţa este, în opinia mea, consecvenţă şi prudenţă. Sigur, prudenţa noastră are o limită şi anume aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliaţii noştri. O vom face fără rezerve. Prudenţa nu poate merge până la a nu fi solidar cu aliaţii noştri dacă la nivelul Consiliului de Securitate, NATO, al statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliaţii noştri”, a spus şeful statului. Băsescu a adăugat că nu trebuie “să ne situăm pe poziţia de campioni într-o poziţie sau alta pentru că nu avem informaţii”, iar în momentul în care va exista o poziţie a experţilor ONU, România se va pronunţa.
“Există analizele noastre cu privire la utilizarea gazelor toxice de luptă în Siria, dar nu avem nicio certitudine. Imediat ce vom avea o poziţe a experţilor ONU, România se va pronunţa. Până atunci avem doar informaţii neconfirmate. Sigur că excludem posibilitatea să avem relaţii cu un stat care a utilizat gaze toxice de luptă, dar până atunci poziţia mea este de prudenţă”, a spus Băsescu