Proporțiile reale ale dezinformării de pe YouTube: 1 din 4 videouri conține informații false despre coronavirus

Proporțiile reale ale dezinformării de pe YouTube: 1 din 4 videouri conține informații false despre coronavirus

Un studiu realizat recent arată proporțiile reale ale dezinformării de pe YouTube, o platformă care a încercat, în ultimii ani, să ia măsurile necesare pentru stoparea fenomenului.

O echipă formată din patru cercetători a analizat aproximativ 70 de videouri, cu un total de 257 de milioane de vizualizări, despre noul coronavirus. Dintre acestea, 19 (25.7%) conțineau informații false, arată Science Daily.

În timp ce YouTube și alte platforme online mari au încercat să promoveze conținutul furnizat de autorități și organizațiile de profil, se pare că acestea nu reușesc să îndeplinească toate necesitățile publicului. Motivul, arată studiul, ar fi exprimarea greoaie și volumul mare de informații noi pe care utilizatorii ar trebui să-l asimileze pe parcursul unui videoclip de câteva minute.

Pentru a realiza o clasificare a clipurilor care abordează pandemia de SARS-CoV-2, oamenii de știință de la Universitatea din Ottawa au punctat cele 69 de videoclipuri în funcție de acuratețea informațiilor, uzabilitate și calitate. Deși conținutul guvernamental a primit un scor bun la toate aceste criterii, a primit un punctaj mai scăzut la popularitate.

citeste mai mult