Prima recoltă de cătină ecologică din România obținută de Cooperativa Agricola Bio Cătina

Prima recoltă de cătină ecologică din România obținută de Cooperativa Agricola Bio Cătina

Cooperativa Agricolă Bio Cătina, o asociere de 8 fermieri tineri care deţine cea mai mare suprafaţă cultivată cu cătină ecologică certificată din România (80 hectare), a obţinut în această lună, la 3 ani de la plantarea arbuştilor, prima recoltă de aproximativ 50 tone. Investiţia totală în cultura de cătină la nivelul tuturor membrilor fondatori, depăşeşte suma de 800,000 Euro, fermierii sperând să-şi amortizeze investiţia după cea de-a treia recoltă, în 2020. Aproape în totalitate producţia va fi exportată, preţul pe piaţa europeană fiind de aproximativ 2.000 Euro/tona de cătină.

Cooperativa Agricola Bio Cătina este o asociere realizată în 2016 de către 8 fermieri până în 45 de ani, care au renunţat la job-urile din Bucureşti şi Iaşi pentru a începe business-uri agricole. Cooperativa deţine în prezent 8 plantaţii de cătină certificate ecologic sau în conversie spre ecologie răspândite în mai multe judeţe din România: Vâlcea, Dâmboviţa, Buzău, Constanţa, Olt, Botoşani şi Arad, localizate în zone neinundabile şi fertile. Împreună, acestea alcătuiesc cea mai mare cultură de cătină ecologică din România, totalizând o suprafaţă de peste 80 de hectare.

În acest an cea mai mare parte a recoltei va merge la export, producătorii negăsind cerere pentru procesare pe piaţă românească.

Asumându-şi rolul de educare a pieţei, unul din fermieri împreună cu partenerii din judeţul Dâmboviţa, organizează în perioada 25 – 26 august “Ziua Recoltei” – un eveniment ce are loc la plantaţia din Valea Mare, Jud. Dâmboviţa, unde cei interesaţi pot degusta preparate speciale obţinute din cătină şi pot afla detalii despre beneficiile acestor fructe pentru sănătate. Acest proiect este finanţat prin măsura 16.4a,   „Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricole şi pomicole.: ”Promovarea parteneriatului de comercializare a fructelor de cătină”. Prin activităţile realizate cu această ocazie fermierii  urmăresc să educe publicul din România în ceea ce priveşte beneficiile cătinei pentru sănătate, să încurajeze consumul şi să creeze o piaţă de vânzare pentru aceste produse pe plan local, prin lanţul scurt de comercializare.

“Deşi iniţial ne-am bazat pe valorificarea primei recolte în România, se pare că în acest moment aici nu există o piaţă în adevăratul sens al cuvântului. Cel puţin nu în industria de procesare acolo unde noi ţintim vânzările. Pe de altă parte, în urma participării la târgurile internaţionale, am observat o doză de neîncredere a clienţilor în ceea ce priveşte fermierii şi producătorii români. Drept urmare, principalul nostru obiectiv este ca pe plan intern să explicăm beneficiile fructelor de cătină, în special a celor ecologice, pentru a genera cerere, iar pe plan extern ne propunem să demonstrăm că suntem un partener serios şi stabil, care respectă toate standardele europene de calitate” a declarat Mădălina Giurescu, membru fondator al Cooperativei Agricole Bio Cătina.

Condiţiile eco-pedo-climatice şi relieful adecvat, fac din România patria perfectă pentru această valoroasă specie de cultură pomicolă. Sortimentul de cătină cultivat în România, obţinut din genofondul autohton, este valoros prin conţinutul complex al fructelor și este foarte bine adaptat la condiţiile spaţiului carpato-danubiano-balcanic.

Cătina este un arbust fructifer ale cărui beneficii sunt cunoscute încă din antichitate. Toată planta este medicinală, folosindu-se de la ea atât fructele cât și frunzele, rădăcinile, mugurii și chiar scoarța, în diferite moduri de preparare. Fructul de cătină conține de 2 ori mai multă vitamina C decât măcesul și de 10 ori mai mult decât citricele, precum și substanța numită serotonină, care este un foarte bun stimulent neurotransmitator, tonic cerebral și combate stresul.

Fructele de cătină se pot procesa sub formă de: suc proaspăt, sirop de cătină, ceai de cătină, pulberea de cătină, ulei farmaceutic, creme și tincturi farmaceutice, ulei alimentar prin presare la rece, gem, dulceață, marmeladă, vin, lichior, nectar, jeleu, peltea, etc.

Siropul de cătină obținut din fructe prin presare la rece are aceleași efecte ca și fructele proaspete, deorece acesta păstrează nealterate și fără să se piardă, toate substanțele active terapeutice. Uleiul de catină este utilizat în tratamentul unor afecțiuni precum: ulcerul gastric și duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afecțiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. 

Despre Cooperativa Agricola Bio Cătina

Bio Cătina este o cooperativă agricolă fondată în 2016 de către 5 tineri fermieri. Împreună aceștia dețin cea mai mare cultură de cătină ecologică din România, având în acest moment o suprafață totală de 80 ha și având ca scop dublarea acestei suprafețe pănă la sfârșitul anului 2018 prin atragerea de noi membri cooperatori. Plantațiile de cătină ecologică ale cooperativei sunt răspăndite în mai multe județe din România: Vâlcea, Dâmbovița, Buzău, Constanța, Olt, Botoșani și Arad.

Întreaga suprafață pomicolă a Cooperativei este certificată ecologic sau în conversie spre ecologie de către organisme de inspecție acreditate internațional. Calitatea fructelor este una exceptională provenind din material săditor pomicol certificat BIO, categoria biologică BAZĂ, din specia cătină albă, Hippophae Rhamnoides L, conform Certificatelor de Calitate și Conformitate care atestă proveniența materialului săditor.

În cadrul fermelor se folosesc instalații de irigare moderne cu utilaje și echipamente de ultimă generație. Recoltarea se face prin separarea ramurilor de fruct prin metoda congelării rapide. Ramurile se batozează în stare congelată, obţinând o producţie de boabe curate, neafectate de lovituri, fără scurgeri de suc, apte pentru păstrare, spălare şi procesare.