Preţurile locuinţelor din România, în scădere

Preţurile locuinţelor din România, în scădere

Preţurile locuinţelor din România, Grecia şi Cipru au scăzut cel mai mult din Europa în primul semestru, faţă de perioada similară din 2012, respectiv cu 10,2%, arată un studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza preţurilor medii de vânzare a apartamentelor, ajustate cu inflaţia.
Pe prima poziţie, cu cea mai mare scădere a preţurilor în perioada analizată, se află Cipru, cu un minus de 12,74%, iar pe locul doi este Grecia, cu o reducere de 11,12%.
“Performanţa pieţei rezidenţiale din România se menţine “jalnică”, în ciuda unei îmbunătăţiri uşoare a economiei. Preţul mediu de vânzare al apartamentelor a scăzut cu 10,2% în semestrul unu din 2013 faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Preţurile caselor au scăzut, de asemenea, cu 2,84% în trimestrul doi al acestui an, faţă de trimestrul doi din 2012″, menţionează sursa citată.
Din cele 25 de ţări europene incluse în studiu, 14 au înregistrat creşteri de preţuri faţă de primele şase luni ale anului trecut, şi în 11 dintre acestea preţurile apartamentelor au avut scăderi.
“Recuperarea pieţei rezidenţiale din Europa este slabă, pe fondul crizei datoriilor. Danemarca a înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor din Europa (7,76%), chiar dacă a avut o creştere economică redusă. Preţurile din Turcia au crescut, de asemenea, puternic, respectiv cu 6,94%”, se arată în studiu.
Alte pieţe europene puternice, în funcţie de performanţa sectorului rezidenţial, sunt Ucraina, cu o creştere a preţului mediu cu 6,24%, Austria (6,01%), Estonia (4,65%), Germania (3,83%), Elveţia (3,63%), Norvegia (3,37%) şi Suedia (3,34%).

Cu cât se vând locuinţele

În România, preţurile locuinţelor au scăzut constant începând cu 2008, reducerea ajungând la peste 50% în marile oraşe, inclusiv Bucureşti.
Reducerile au fost mai puternice în primii ani ai crizei. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în întreaga ţară s-au ieftinit, ajungând la 910 euro pe metru pătrat util. Capitala se situează pe primul loc în topul reducerilor consemnate de la începutul anului încoace în marile oraşe.
Apartamentele scoase la vânzare în Bucureşti s-au ieftinit cu 7,38% în acest răstimp, de la 1.138, la 1.054 de euro pe metru pătrat util. În luna august, apartamentele noi au ajuns la o valoare medie de 1.173 de euro pe metru pătrat, cu 1,8% mai puţin decât în luna precedentă.
Scăderea a fost mai puţin accentuată pe segmentul apartamentelor vechi: cu un preţ mediu cerut de 1.000 de euro pe metru pătrat, acestea sunt cu 0,6% mai ieftine decât luna trecută, conform imobiliare.ro.