Premierul Victor Ponta, cel mai bun ministru

Premierul Victor Ponta, cel mai bun ministru

Premierul Victor Ponta a preluat, vineri, 12 iulie, interimatul la conducerea Ministerului Transportului, în urma condamnării la închisoare a ministrului Relu Fenechiu. Preluarea conducerii termporare a acestui minister a fost taxată de liderii Partidului Democrat Liberal, care consideră că premierul doreşte să conducă fiecare minister. Până în acest moment, premierul a mai deţinut interimatul la Sănătate şi Justiţie.

Premierul Victor Ponta este şi actualul ministru (interimar) al Transporturilor, funcţie preluată pe 15 iulie, după ce liberalul Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Deşi pentru conducerea Transporturilor a fost nominalizat liberalul Ovidiu Silaghi, premierul va asigura conducerea ministerului până la numirea acestuia în funcţie.
Ponta i-a asigurat miercuri, 17 iulie, pe membrii Guvernului că vrea ca în această funcţie să fie numit cât mai rapid un nou ministru.
“Vreau să vă asigur că îmi doresc să avem cât mai curând un ministru la Transporturi, vreau să mă remaniez cât mai repede, deoarece sunt suficient de multe probleme extrem de grave”, a punctat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
Victor Ponta va asigura interimatul Ministerului Justiţiei pentru maxim de 45 de zile. După această perioadă, premierul trebuie să facă o nouă propunere pentru portofoliul Transporturilor.

Interimar la Justiţie, de două ori

Victor Ponta a ocupat în acest an, functia de ministru al Justiţiei, începând cu sfârşitul lunii martie, în calitate de interimar, după ce Mona Pivniceru şi-a dat demisia, fiind desemnată judecător al Curţii Constituţionale.
Perioada petrecută de Ponta la conducerea ministerului Justiţiei a fost controversată. în această calitate, Ponta a făcut propunerile pentru conducerea parchetelor naţionale. Numirea Laurei Codreţa Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost aspru criticată de colegii de alianţă liberali, care l-au acuzat pe premier că face jocurile lui Traian Băsescu, numind în funcţie un apropiat al său.
Prim-ministrul Victor Ponta a mai fost ministru interimar al Justiţiei în perioada 7-23 august 2012, în urma revocării ministrului de atunci, Titus Corlăţean, şi numirea sa în fruntea Ministerului de Externe.
Atunci, Ponta se declara foarte încântat de noua sa funcţie: “Sunt foarte multe lucruri de facut în Justiţie, m-am pregătit mulţi ani ca să fiu ministru, nu m-am pregătit să fiu interimar”. De altfel, Ponta nu a ascuns nici faptul că şi-a dorit funcţia de procuror general al României: “Cel mai bun procuror general aş fi eu. Am şi experienţă şi… dar nu iau în calcul numirea mea”.

Şef şi la Sănătate

De asemenea, anul trecut, în luna noiembrie, actualul premier a ocupat şi funcţia de ministru al Sănătăţii, după ce Vasile Cepoi a fost acuzat de Agenţia Naţională pentru Integritate de conflict de interese. De data aceasta, premierul Ponta i-a delegat atribuţiile de ministru subsecretarului de stat Raed Arafat.
Doctorul Arafat, fondatorul serviciului de urgenţă SMURD, nu a dorit să preia oficial această funcţie, astfel că, în urma alegerilor din decembrie 2012, portofoliul Sănătăţii a ajuns la Eugen Nicolăescu.

“îşi doreşte să treacă prin toate ministerele”

Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, a declarat miercuri, 17 iulie, că prim-ministrul Victor Ponta îşi doreşte să treacă prin toate ministerele ca interimar, după ce, doar în acest an, a condus într-o perioadă de interimat doua ministere.
“Condamnarea unui ministru în funcţie nu este decât cireaşa pe tort. Evident, cazul Fenechiu nu ar fi trebuit să existe, el nu ar fi trebuit nominalizat. Dar domnul Ponta ne-a obişnuit cu această situatie. Poate este dorinţa de a trece, ca ministru interimar, prin toate ministerele”, a declarat senatorul democrat-liberal.