Piata constructiilor din Romania, in revenire. Pe ce se bazeaza optimismul constructorilor

Piata constructiilor din Romania, in revenire. Pe ce se bazeaza optimismul constructorilor

Avantul constructiilor este confirmat de rapoartele financiare ale companiei Lafarge, care a inregistrat vanzari cu 25% mai mari la ciment decat anul trecut, in perioada similara raportarii. Optimismul autohton este confirmat de Eurostat care, in luna iunie a acestui an, a creditat piata constructiilor de la noi din tara drept a treia cea mai performanta din Uniunea Europeana, dupa Slovacia si Olanda.

Conform specialistilor in domeniu, se poate vorbi de o crestere cu 10% a pietei constructiilor in acest an. Si nimeni nu ar vrea ca aceasta linie ascendenta sa se opreasca.  Lipsa investitiilor straine, a proiectelor guvernamentale mari de investitii publice si a lichiditatilor a facut ca in ultimii 8 ani piata constructiilor sa sufere un declin puternic.

Deocamdata doar investitiile private contribuie la avantul constructiilor, proiectele de investitii publice atat de mult asteptate de constructori lasandu-se in continuare asteptate. Relansarea investitiilor in constructii a inceput, timid, anul trecut: s-au construit si dat in folosinta ansambluri rezidentiale, mall-uri si cladiri de birouri, precum in vremurile bune. Iar constructorii asteapta cu nerabdare inceperea in forta a reabilitarii termice a blocurilor. Noul boom de pe piata constructiilor se reflecta si cifrele de afaceri ale furnizorilor de materiale de profil: se vand mult mai bine adezivii, tiglele metalice, schelele (http://www.italiastar.ro/vanzare-inchiriere-schela/), usile si ferestrele, si in general toate materialele de constructii.

Cu toate acestea, optimismul revenirii pietei constructiilor nu va putea persista fara schimbari structurale pe care oamenii de afaceri din domeniul constructiilor le cer de ani de zile: sustinerea financiara a proiectelor realizate din fonduri europene, adoptarea de decizii clare cu privire la investitiile masive in infrastructura si lucrari publice. De asemenea, constructorii mai acuza, si putem spune ca pe buna dreptate, managementul defectuos al banilor publici, statul fiind un slab administrator al banilor alocati pentru constructii.

photocredit: n6.mosgame.com