Perspective pentru romani. Oamenii de afaceri anunta cresteri salariale in 2015

Perspective pentru romani. Oamenii de afaceri anunta cresteri salariale in 2015

Inceput de an cu vesti bune pentru angajatii romani! Salariile ar putea creste in mediu privat, conform unui studiu dat publicitatii joi, 19 februarie, de catre EY. Se pare ca 90% dintre managerii inclusi in studiu previzioneaza cresterea afacerilor, pe acest fond de optimism urmand sa fie majorate si salariile angajatilor lor.  Salariile nu vor exploda, cum probabil si-ar dori majoritatea romanilor, ci vor creste moderat, cu 5-20%. Si ar fi si cazul, am spune noi. Un roman castiga un salariu mediu net de 1.800 lei pe luna, ceea ce in euro inseamna aproximativ 400 de euro, dupa  cum se poate face foarte usor conversia aici ecursvalutar.ro. Salariile au crescut in ritm de melc daca ne raportam la faptul ca Romania a aderat la Uniunea Europeana in 2007. Criza economica a pus frana salariilor din zona privata, celebra taiere a lefurilor bugetarilor propagandu-se cu repeziciune si in politica salariala a privatilor. Patronii nu au repetat gestul premierului de atunci, Emil Boc, doar ca, pentru a supravietui perioadei dificile, au  inghetat angajrile, investitiile si au stagnat salariile in paralel cu taierea anumite sporuri, beneficii sau bonusuri.

Dar totul se va schimba in acest an. Bine, chiar daca am lua in calcul optimismul inceputului de an al oamenilor de afaceri autohtoni, acest lucru nu ar face ca lucrurile sa fie roz in Romania. Salariile angajatilor de pe meleagurile mioritice sunt jenante comparativ cu cele ale altor cetateni ai Europei vestice. Un roman are un castig mediu lunar de 4 ori mai mic decat cel al spaniolilor si de 5 ori mai mic decat al italienilor sau nemtilor. Nu mai discutam de castigurile salariale ale angajatilor din statele nordice. Acolo, castigurile banesti sunt pana la 7-8 ori mai mari decat in Romania. Nu e de mirare ca in curand toti romanii buni de manca se vor evapora in afara granitelor. Pana si in Polonia este mai rentabil sa te duci la munca decat la noi: salariul mediu net este de 678 de euro pe luna.

Insa vestile bune nu se opresc aici. Acelasi studiu mai arata ca un trend pozitiv se va inregistra si in ceea ce priveste angajarile in mediul privat. Managerii au in vedere marirea numarului de angajati in acest an, ceea ce, daca se va adeveri, ar insemna sfarsitul crizei economice si dezghetul de facto al economiei romanesti.

photo credit: jurnalul.ro