Patronul ideal: un american si-a redus salariul de la 1 milion la 70.000 de dolari pentru a mari salariile angajatilor

Patronul ideal: un american si-a redus salariul de la 1 milion la 70.000 de dolari pentru a mari salariile angajatilor

In 2010, psihologul Daniel Kahneman, care a primit premiul Nobel pentru economie in 2002, si economistul Angus Deaton afirmau ca, o persoana care castiga un salariu de 75.000 de dolari, nu va fi mai fericita dupa o marire de salariu. Fericirea, masurata prin frecventa si intensitatea momentelor de bucurie, de tristete, de stres si de tandrete, nu se schimba aproape deloc plecand de la salarii de 75.000 de dolari pe an (respectiv 4.875 euro pe luna la rata de schimb de acum cinci ani). Pe romaneste, acest venit este suficient unei persoane pentru a fi fericita.

In schimb, pentru cei care castiga mai putin 70.000 de dolari pe an (4.550 euro pe luna), o majorare de salariu are un puternic impact pozitiv.

dan-price

Dan Price candideaza la titlul de cel mai bun patron din lume

La Seattle, in Statele Unite, un patron crede atat de mult in concluziile studiului incat le-a pus in practica: pentru a crestere fericirea celor 120 de angajati ai sau, el le plateste acum minim 70.000 de dolari pe an, dupa cum scrie New York Times. Inainte de majorare, salariul mediu la Gravity Payments era circa 48.000 de dolari (45.000 de euro anual, 3.540 euro pe luna, la cursul actual).

Pentru a finanta aceste majorari, Dan Price, fondatorul societatii, si-a redus salariul de la un milion de dolari la 70.000 de dolari anual (5.500 euro lunar).

Price spune că banii îi ajung deoarece nu duce un stil de viaţă extravagant. Conduce un Audi vechi de 12 ani primit printr-un barter făcut între compania sa şi un dealer, este singur şi are de întreţinut doar un câine. „Cu cât ai mai mult, cu atât mai complicată devine viaţa ta”, a declarat fondatorul Gravity Payments. El a adăugat că nu este normal ca el să câştige de 100 de ori mai mult ca cel mai prost plătit angajat din companie.