Mos Craciun, probleme? Renii devin tot mai mici din cauza incalzirii globale

Mos Craciun, probleme? Renii devin tot mai mici din cauza incalzirii globale

Pana si Mos Craciun a ajuns o victima a incalzirii globale. Oamenii de stiinta au descoperit ca renii de pe o insula din zona arctica, in apropiere de Polul Nord, devin tot mai mici, ca urmare a schimbarilor climatice, care au redus hrana pe timpul iernii pentru animalele cunoscute pentru ca trag sania lui Mos Craciun.

Au fost studiati renii din arhipeleagul Svalbard din Oceanul Arctic, aflat la 600 de kilometri fata de Norvegia si administrat de aceasta tara, arata Aol.com.

Greutatea renilor de aici a scazut de la aproape 56 de kilograme la doar 48 de kilograme in anii ’90, din cauza ca viata animalelor din zona arctica s-a schimbat ca urmare a temperaturilor tot mai ridicate, sustin cercetatorii.

“Verile mai calduroase sunt grozave pentru reni, insa iernile devin din ce in ce mai grele”, a declarat pentru Reuters profesorul Steve Albon, ecologist la Institutul James Hutton din Scotia, care a condus studiul alaturi de cercetatori norvegieni.

Iernile mai putin friguroase inseamna ca, acum, mai mult ploua decat ninge in arhipeleagul din Arctic. Problema este ca, in loc sa se depuna zapada, ploaia formeaza un strat de gheata, asa ca animalele erbivore nu prea mai pot ajunge la plantele cu care se hranesc.

Asadar, unii reni devin infometati, iar femelele nasc pui cu probleme de dezvoltare. Partea buna esta ca vara renii au cu ce sa se hraneasca, asa ca femele mai sanatoase nasc in toamna (o sarcina dureaza in jur de sapte luni).

Iar populatia de reni inclusa in studiu a crescut de la 800 in anii ’90 pana la 1.400 in prezent.

“Avem reni mai multi, dar mai mici”, a spus Albon. Insa populatia in crestere inseamna si o competitie mai mare pentru hrana si asa insuficienta in timpul iernii.

Steve Albon a amintit de o celebra carte pentru copii, “Father Christmas” de Raymond Briggs, care arata sania lui Mos Craciun trasa de doi reni. Daca animalele sunt mai mici si mai slabite, “oare doi reni vor mai fi suficienti?”, a intrebat cercetatorul.

sursa: ziare.com