Mihai Răzvan Ungureanu: Am decis să mă înscriu în lupta pentru prezidenţiale

Mihai Răzvan Ungureanu: Am decis să mă înscriu în lupta pentru prezidenţiale

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a luat decizia de a candida pentru funcţia de preşedinte al României. Fostul premier şi-ar dori, ca în lupta electorală pe care o va susţine contra lui Crin Antonescu, candidatului Uniunii Social-Liberale, să fie susţinut de toate partidele de dreapta din România. Cu toate acestea, demersul său de a fi candidatul unic al dreptei se află în acest moment în incertitudine: în timp ce Partidul Democrat-Liberal dă semnale că ar merge mai degrabă pe varianta susţinerii lui Cătălin Predoiu, preşedintele Traian Băsescu îl vede pe Emil Boc drept candidatul cu cele mai mari şanse la Palatul Cotroceni.

Lipsa de unitate a forţelor politice de dreapta le-ar putea dăuna serios în lupta pentru alegerile prezidenţiale cu Uniunea Social-Liberală. Lipsa de decizie de politică l-a făcut pe preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu să îşi anunţe unilateral candidatura la preşedinţie. Ungureanu, care este şi co-preşedintele Alianţei Dreptate şi Adevăr (alianţă dintre Forţa Civică, Iniţiativa România Liberală şi PN}CD – n.r.), a decis să intre în lupta pentru Palatul Cotroceni pe cont propriu, deşi speră să fie susţinut şi de Partidul Democrat-Liberal (PDL) şi de Partidul Mişcarea Populară (PMP).
“Decizia mea personală este luată de a mă înscrie în lupta pentru prezidenţiale, dar trebuie validată în partid, în alianţă şi în rândul tuturor partidelor de dreapta. Această decizie devine definitivă în cazul în care susţinerea tuturor partidelor de dreapta este sinceră şi definitivă”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.
El a arătat că o candidatură unică din partea forţelor de dreapta ar fi un prim pas pentru construcţia unui partid unic de centru-dreapta.
“Miza pe care mi-o asum este de a aduce partidele de centru-dreapta sub un singur steag politic”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu. Ungureanu a fost prim-ministru (februarie-iunie 2012), şeful Serviciul de Informaţii Externe (2007-2012), ministru de Externe (2004-2007) şi este deprofesie istoric.

Ce aşteaptă PDL

Anunţul lui MRU de a intra în lupta pentru prezidenţiale nu i-a impresionat pe democrat-liberali, cel mai mare partid al dreptei având propria agendă şi strategie pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a spus că PDL va hotărâ prin proceduri interne pe cine va susţine pentru Palatul Cotroceni, competiţia fiind deschisă doar pentru membrii de partid. Blaga a mai spus că dacă Forţa Civică va fi absorbit de PDL, atunci şi MRU s-ar putea înscrie în cursa internă din partid. Blaga a susţinut că o variantă valabilă a partidului pentru cursa pentru Cotroceni este prim-vicepreşedintele partidului Cătălin Predoiu, o intrare în competiţia internă a Elenei Udrea nefiind exclusă de Blaga, care a precizat că aceasta trebuie “să-şi facă o evaluare” înainte de a lua o decizie.
“Cred că domnul Predoiu ar fi o variantă valabilă pentru prezidenţiale şi cred că în fiecare zi care trece se validează ca om politic serios. El a fost tehnocrat apreciat, dar tot mai mult creşte ca om politic”, a spus Blaga.
El a adăugat că Predoiu nu şi-a anunţat încă intenţia de a se înscrie în competiţia internă.
Cât priveşte o posibilă tensiune printre democrat-liberali dacă Elena Udrea va intra în competiţie, liderul PDL a arătat că nu crede că s-ar întâmpla astfel, arătând că, dacă cineva ar încerca să deturneze dezbaterea, îl va avea ca adversar.
Colegiul Director al PDL a stabilit luni ca în perioada 7 octombrie – 15 decembrie democrat-liberalii se pot înscrie în competiţia internă pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale.

Băsescu ar merge pe mâna lui Boc

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că PSD va avea candidat propriu la alegerile prezidenţiale, dar că acesta ar fi învins de fostul premier Emil Boc, despre care a spus că este “aşezat, cinstit şi nu minte”. “PSD va avea candidat propriu. Probabil pe Ponta, dar pe el poate să îl bată Emil Boc, care e aşezat, foarte cinstit, nu minte. Ar avea mai multe şanse decât Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă iei un premier care şi-a trecut ţara prin criză, l-au injurat 22 de milioane, dar poporul asta nu poate fi păcălit la nesfârşit, şi va înţelege că alea au fost măsurile care puteau fi luate pentru ieşirea rapidă”, a spus şeful statului.
Acesta a mai declarat că opinia sa este aceea că Boc va fi reevaluat, “chiar dacă a fost umilit si injurat”, a mai spus şeful statului. Traian Băsescu a adăugat că dacă Victor Ponta ar fi fost premier pe timp decriză, el nu şi-ar fi asumat răspunderea pentru măsurile luate. “De multe ori mă gândeam ce ar fi făcut dacă premierul ar fi fost Ponta, el nu avea curaj să ia măsurile. Nu poate să îşi asume răspunderea în momentecritice”, a mai spus şeful statului.