Martin Schulz reales Preşedinte al Parlamentului European

Martin Schulz reales Preşedinte al Parlamentului European

Marţi dimineaţă, deputaţii l-au reales pe Martin Schulz în funcţia de Preşedinte al Parlamentului European, pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate. Deputatul german în vârstă de 58 de ani va conduce Parlamentul până în ianuarie 2017. El a câştigat cu 409 voturi din 612 valabil exprimate în primul tur.

Martin Schulz este primul Preşedinte din istoria Parlamentului European care a fost reales pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate.

În scurtul discurs susţinut în Parlamentul European din Strasbourg, imediat după vot, Martin Schulz a spus: ”Este o onoare extraordinară să fiu primul Preşedinte reales al Parlamentului European. Îmi voi lua rolul în serios, pentru că noi suntem în centrul democraţiei europene, având sarcina de a adopta legislaţia şi de a urmări implementarea ei. Majoritatea deputaţilor din această Cameră au ajuns la concluzia că Preşedinte al Comisiei Europene trebuie să devină candidatul aflat pe primul loc în alegerile europene şi astfel un cuvânt german – Spitzenkandidat – a intrat şi în alte limbi europene.”

Martin Schulz a subliniat că deputaţii ar trebui ”să aibă în vedere ca oamenii care fac comerţ cu UE să respecte statul de drept, nu regula celui mai puternic. Dacă UE îşi va proteja cetăţenii, vom recâştiga încrederea lor, indiferent de originea şi sexul lor. Regula respectului şi demnitatea umană ar trebui să fie principiile care să ne ghideze în tot ceea ce facem, iar o majoritate covârşitoare din această adunare parlamentară va respecta aceste lucruri. Să trecem la treabă şi să avem o dezbatere constructivă!”

Discursul complet al Preşedintelui va fi disponibil la legătura externă din dreapta.

Rezultatul votului pentru Preşedintele Parlamentului European

Conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European, pentru a fi ales Preşedinte, un candidat trebuie să obţină o majoritate absolută din voturile valabil exprimate, adică 50% plus 1. Buletinele anulate sau albe nu vor fi luate în calcul pentru majoritatea necesară.

Rezultatul primului tur de scrutin este:
Voturi exprimate: 723
Voturi albe sau invalide: 111
Voturi valid exprimate: 612
Majoritatea absolută a voturilor exprimate necesare pentru a fi ales: 307

Voturi pentru cadidaţi:
Martin Schulz (S&D, DE) 409: Martin Schulz ales Preşedinte al Parlamentului European
Sajjad Karim (ECR, UK) 101
Pablo Iglesias (GUE, ES) 51
Ulrike Lunacek (Verzi/EFA, AT) 51

 

photocredit: balkanpress.md