Legenda tezaurului lui Montezuma

Legenda tezaurului lui Montezuma

Legenda tezaurului lui Montezuma s-a format în jurul aurului aztecilor, care ar fi fost ascuns de aceştia, pentru a nu fi luat de cuceritorii spanioli.

Legenda tezaurului de la Montezuma arată că în anul 1520 împăratul aztec Montezuma al II-lea a trimis o parte din comoara şi a dus-o în nord pentru a nu cădea pradă cuceritorilor spanioli. Comoara ar fi fost îngropată între o grotă sau într-alt loc secret şi nu a fost descoperită până în prezent.   Numele real al împăratului era Moctezuma, care însemna „cel pe care ura l-a făcut conducător”. Numele de Montezuma a fost dat de spanioli. Informaţiile cu privire la conţinutul comorii şi la locul unde se află sunt confuze şi puţine.    Conducătorul spaniol Cortes, primit ca un zeu Montezuma al II-lea conducea de 17 ani atunci când s-a anunţat pătrunderea pe teritoriul său armatei spaniole.

Conducătorul spaniolilor Hernan Cortes a fost văzut de împărat ca un adevărat zeu venit să îndeplinească o profeţie mai veche. Astfel, acesta a fost primit cu bucurie de către împărat în capitala Tenochtitlan, Ciudad de Mexico de astăzi, care i-a oferit tronul său.  „Poate că vorbele mieroase adresată lui Cortes erau doar un truc pentru a câştiga timp ca să îşi pună la adăpost comoara – sigur că mai târziu spaniolii au bănuit pe azteci tocmai de această prefăcătorie”, arată istoricul Joel Levy în lucrarea “Istorii pierdute”.    Conform legendei, Montezuma a transportat comoara cu oaste de 1.000 de războinici de elită. Comoara ar fi fost dusă în nord pe pământurile care aparţin astăzi Statelor Unite (Citeste mai mult: adev.ro/pbbsyx)

Misterul lingoului de aur, descoperit de muncitorii în construcţii în anii 80 în Ciudad de Mexico

Un lingou de aur descoperit într-o clădire, nu departe de centrul capitalei Ciudad de Mexico în 1981, făcea parte din prada de război obţinută în 1520 de conquistadorii spanioli ai lui Hernan Cortes, potrivit unui studiu publicat vineri şi citat de AFP.

Originea lingoului de aur, descoperit întâmplător de muncitori în timpul unor lucrări la fundaţia unei clădiri, a fost considerat un mister timp de 40 de ani.

Dar analizele cu raze X au permis să se determine că piesa corespunde epocii în care conquistadorii spanioli au furat aurul aztecilor, a precizat Institutul Naţional de Antroplogie şi Istorie din Mexic.

În 1520, Cortes şi colegii lui de arme au fugit din mica insulă acum dispărută Tenochtitlan, unde era situată capitala imperiului aztec, ducând cu ei comoara împăratului Moctezuma.

„Acest lingou era o piesă cheie din puzzle-ul acestui eveniment istoric ce coincide cu relatările conquistadorului spaniol Bernal Diaz del Castillo privind lingourile obţinute după topirea aurului lui Moctezuma”, a asigurat Institutul.

În fuga lor din insulă, la presiunea aztecilor, spaniolii au pierdut acest lingou pe o rută din nordul capitalei Tenochtitlan.

Acest lingou de aur, cu o greutate de 2 kg, a fost găsit la 13 martie 1981, pe amplasamentul acestei rute.

Spaniolii, aliaţi popoarelor indigene ostile aztecilor, i-au învins până la urmă pe azteci iar Tenochtitlan a căzut în mâinile lor, la 15 august 1521.

Dar tezaurul lui Moctezuma nu a mai fost recuperat niciodată.