Judeţul Galaţi, devastat de inundaţii şi viituri. VEZI AICI proporţiile dezastrului

Judeţul Galaţi, devastat de inundaţii şi viituri. VEZI AICI proporţiile dezastrului

Ploile torenţiale au devastat judeţul Galaţi. Nu mai puţin de nouă persoane au murit după ce au fost luate de viituri, autorităţile salvând de la înec alte 140. Ploile abundente, care au început miercuri, 11 septembrie, au produs pagube uriaşe: 39 de localităţi, 6.091 de persoane au fost evacuate şi 1.735 de locuinţe au fost inundate, iar 35 au fost distruse complet de viitură.

Sate întregi au fost luate de viitura produsă de ploile torenţiale. Forţa naturii a produs pagube inestimabile pentru locuitorii din judeţul Galaţi: gospodării luate de ape, oameni ucişi de furia apelor şi mii de oameni care nu mai au unde să locuiască.
O rupere de nori produsă miercuri, 11 septembrie, a dezlănţuit iadul pentru galăţeni. Cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane
au fost evacuate din casele afectate de viituri. Codul portocaliu de inudaţii a fost prelungit, ploile continuând să provoace pagube până sâmbătă, 14 septembrie.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a realizat un bilanţ provizoriu după inundaţiile şi viiturile care au afectat judeţul: 39 de localităţi au fost afectate, peste 1.800 de case au fost lovite de viitură, 6.000 de persoane evacuate şi nouă gălăţeni şi-au pierdut viaţa printre care şi un copil.
Acelaşi raport mai arată că 11 drumuri judeţene şi 463 de poduri şi podeţe au fost afectate de inundaţii, iar 3.042 de hectare de teren agricol au fost inundate.

Nu au vrut să îşi lase gospodăriile

Luaţi prin surprindere de furia apelor, cei mai mulţi oameni s-au refugiat în biserici şi în săli de sport, fie la rude sau la prieteni.
Localitatea gălăţeană Pechea a fost grav lovită de ploi. Peste 150 de case şi gospodării au fost inundate. O parte dintre ele au fost distruse în totalitate, de furia apelor. De frică să nu vină iar apele, oamenii s-au retras la rude sau au mers să doarmă în sala de sport din localitate.
Alţii au ţinut să rămână acasă pentru a păzi ce le-a mai rămas din gospodării şi au trimis numai copiii să se adăpostească. Printre ei s-au numărat şi familia Ionescu, rămasă fără gospodărie în urma puhoiului.
“Risc, nu plec din casă, unde să plec? Aici m-am născut, aici mor”, a spus capul familiei.
Alţi oameni care şi-au pierdut casele s-au refugiat în adăposturile improvizate de autorităţile locale. Zece saltele într- o sală de sport din comuna Pechea au găzduit aproape 30 de persoane în noapte de joi, 12 septembrie spre vineri, 13 septembrie.
Câteva sticle de apă, o pâine şi câţiva cârnati au fost singurele ajutoarele pe care fiecare dintre persoanele afectate de inundaţii le-au primit de la autorităţi.

Ponta, inspecţie în zona calamitată

Vineri, 13 septembrie, premierul Victor Ponta a inspectat comunele gălăţene Cuca, Pechea, Costache Negri si Cudalbi, grav afectate de inundaţii, spunându-le sinistraţilor că va aproba alocarea, din Fondul de rezervă, a banilor necesari refacerii caselor avariate.
“Vom aproba alocarea dn Fondul de rezervă a sumelor necesare cumpărării materialelor de construcţie pentru refacerea caselor avariate. Acum, mai mult de-atât n-avem ce face”, a declarat premierul Victor Ponta.
Premierul a mai subliniat că persoanele care nu şi-au făcut datoria în cazul inundaţiilor vor fi date afară.
Preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica, prezent în zonele calamitate, a declarat că masa uriaşă de apă care a afectat aproape tot judeţul s-a format într-un interval foarte scurt.
„Toţi au spus că totul s-a întâmplat în 10 minute” a precizat Dan Nica, făcând referire la discuţiile pe care le-a purtat cu sinistraţii. „A fost ceva greu de explicat” a adăugat Dan Nica.
„Numai dacă mergi acolo îţi pot imagina proporţiile unui dezastru care s-a întâmplat într-un loc unde nu s-a mai întâmplat aşa ceva” a mai spus Nica.
Potrivit specialiştilor în hidrologie, mai mulţi factori au dus la producerea unor asemenea pagube umane şi materiale. Viiturile şi inundaţiile înregistrate în judeţul Galaţi reprezintă “o situaţie de excepţie”, au concluzionat hidrologii. “Având în vedere că volumul precipitaţiilor din noaptea de 11 spre 12 septembrie a fost în 2 ore cât pentru 2 luni, este clar că este o situaţie de excepţie”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Administraţia Naţională Apele Române, Ana-Maria Agiu. Existenta unor pâraie care nu sunt cadastrate, poduri subdimensionate sau drumuri aflate la înălţime, pot conduce la un dezastru asemănător cu cel care a avut loc în Galaţi.
Nu este pentru prima dată când mor oameni din cauza nepasării autorităţilor. În 1999, 2005 şi 2006, puhoaiele au ucis 29 de persoane. şi atunci, ca şi acum, autorităţile au găsit scuze şi au ridicat din umeri.

Ajutor din partea BOR

Drama prin care trec familille celor nouă persoane care au decedat în urma viiturilor nu a lăsat indiferentă Biserica Ortodoxă Română.
Patriarhia Română a anunţat că, la iniţiativa patriarhului Daniel, ajută financiar cu câte 3.000 lei fiecare dintre familiile celor nouă persoane. De asemenea, Patriarhia Română a mai anunţat că oferă suma de 70.000 lei pentru ajutorarea familiilor din comuna Cudalbi, localitatea gălăţeană cea mai grav afectată de inundaţii şi a făcut apel pentru donaţii.