Îți place să lucrezi cu oamenii? Află ce carieră ți se potrivește!

Îți place să lucrezi cu oamenii? Află ce carieră ți se potrivește!

Alegerea unei cariere depinde de foarte mulți factori și este, de cele mai multe ori, un compromis între ceea ce îți place să faci și ceea ce se plătește mulțumitor. Deși fiecare persoană a visat, cel mai probabil, în copilărie la o carieră într-un domeniu artistic, inovator sau la o vocație nobilă, foarte puțini oameni ajung să își urmeze acest vis sau îl amână pentru mai târziu. Consilierii vocaționali îndeamnă ca, atunci când te decizi asupra unei meserii, să nu iei în calcul cât ai câștiga, ci câtă satisfacție ți-ar aduce acea activitate. 

Dacă știi că îți place să interacționezi cu oamenii, că te încarcă pozitiv comunicarea cu mai multe persoane și nu te obosește, iată ce job-uri ar putea să te atragă:

  • Barista

Pregătirea cafelei de către o persoană specializată pentru asta, numită barista, este o meserie din ce în ce mai apreciată și mai sofisticată, dat fiind apetitul în creștere al românilor pentru această băutură. Oricine poate face o carieră de succes din această meserie, dacă, pe lângă pricepere și cunoștințe despre preparare, are carismă și aptitudini de comunicare dezvoltate. O atitudine deschisă, glumeață, rapiditatea replicilor și carisma sunt foarte prețuite de clienții care intră morocănoși sau grăbiți și pleacă zâmbind din cafenea. Acest atu, de a da oamenilor o stare pozitivă definește industria ospitalieră și te poate îmbogăți.

  • Model Videochat

A fi model de videochat nu este deloc ușor și, de cele mai multe ori, nu implică nuditate, ci imaginație, abilitatea de a purta conversații cu persoane necunoscute care ți se vor confesa ca unei bune prietene și disponibilitatea de a-i asculta, de a le oferi empatie și sprijin, dar, în special, divertisment. Este un domeniu de succes în România și din care se câștigă foarte bine. Dacă, pe lângă comunicare, iubești să fii în centrul atenției, atunci încearcă oportunitatea de angajare în domeniul videochat și testează-ți abilitățile de comunicare. Poate părea facil, dar este necesar să ai încredere în tine și să știi să socializezi online foarte bine, pentru a câștiga pe măsură. Cu puțină practică, însă, va deveni foarte ușor.

  • Cosmeticiană

Deși implică efort fizic, meseria de cosmeticiană are avantajul de a te pune în contact cu persoane bine dispuse, care vin pentru servicii de înfrumusețare la salon și care îți vor fi recunoscătoare pentru serviciile tale. De cele mai multe ori, în astfel de locuri, oamenii povestesc aproape orice. Dacă vor vedea că îi asculți și îi faci să zâmbească, aceștia vor reveni de fiecare dată la tine.

  • Asistent medical

Oare câți copii nu își doreau să fie doctori în copilărie și să își trateze bunicii? Ei bine, un mod de a-i ajuta pe cei bolnavi, fără să fie necesari aproape zece ani de specializare înainte de a profesa, este să devii asistent medical. Este necesară urmarea unei facultăți de speciale și practica în spital, iar, dată fiind nevoia acută de personal medical din sistemul românesc de sănătate, poți fi sigur/ă că vei avea mereu de muncă.

  • Psiholog

În România, interzicerea psihoterapiei în perioada comunistă a dus la o explozie a acestei ramuri a sănătății după Revoluția din 1989, astfel că, în prezent, tot mai mulți români sunt deschiși să apeleze la serviciile unui psiholog. În egală măsură, psihoterapia și consilierea psihologică sunt la început și profesioniștii sunt încă puțini. Dacă ești interesat să afli povești de viață, să asculți cu empatie și să ajuți la vindecarea unei probleme mentale sau să îmbunătățești viața oamenilor din jurul tău, munca de psiholog ți se poate potrivi.

Lucrul cu oamenii poate părea facil pentru unii și greu pentru alții. Dacă ție ți se potrivește una dintre meseriile de mai sus sau măcar te-au făcut să te gândești la ele, încearcă să te informezi mai departe și chiar să le practici. Este foarte posibil ca măcar una să reprezinte viitorul în cariera ta.

Sursa foto: shutterstock.com