Interesul national loveste din nou! Unitatea specială Acvila, desfiintata in 2009 pentru frauda de milioane de euro, reinfiintata de Gabi Oprea

Interesul national loveste din nou! Unitatea specială Acvila, desfiintata in 2009 pentru frauda de milioane de euro, reinfiintata de Gabi Oprea

Incercând să îi convingă pe colegi să nu aprobe urmărirea penală în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu şi primire de foloase necuvenite, din cauză că serviciul secret al MAI a cumpărat, cu fonduri deturnate, un AUDI, canapele şi jacuzzi pentru folosinţa personală a sa, Gabi Oprea a dezvaluit lucruri incredibile. Acesta a spus că Unitatea specială ACVILA – Grupul Special de Protecție și Intervenție – a fost înfiinţată special pentru el, după ce SRI a semnalat ameninţări la viaţa sa. 

“Vreau să vă spun că sunt nevinovat. În toată cariera mea de ministru, de parlamentar, și cu ajutorul dvs., m-am bătut, în sensul bun al cuvântului, pentru drepturile militarilor din Armata Română, ale celor de la Interne, ale celorlalte instituții din domeniul securității naționale. Am reușit de cele mai multe cu ajutorul dvs. și bine am făcut. Ca viceprim-ministru și ministru de Interne nu s-a achiziționat în mod legal doar o mașină, peste 5.000 de mașini au fost achiziționate în mod legal, transparent, nu a fost nicio problemă”, a susținut Oprea în plenul Senatului.

“În acest sens, Direcția de Informații și Protecție Internă au acționat în consecință și au reînființat o unitate care exista și înainte — ACVILA — pentru paza și protecția MI, plecat de la zero, în acest sens au achiziționat printre altele și o mașină. Nu am cerut eu acest lucru, se poate dovedi că sunt documente, acest fapt recunoscut în memoriul trimis Comisiei juridice de fostul șef DIPI că această mașină a fost achiziționată legal. Nu am făcut decât, ca orice ministru de Interne, să mă supun legii și acestor prevederi legale specializate. (…) Stimați colegi, acestea sunt faptele, vreau să vă spun că întotdeauna în cariera mea mi-am făcut datoria, am respectat legea, sunt nevinovat și, în consecință, vreau să votați împotriva acestei cereri”, a spus președintele UNPR.

Unitatea Acvila este o unitate de elită de protecţie antitero, înfiinţată în 2003 şi desfiinţată în 2009. GSPI Acvila s-a constituit în urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 63 din 28 iunie 2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, când ministru era social-democratulIoan Rus.

Conform informaţiilor publice, Unitatea beneficiază de grupuri de luptă și grupuri de sprijin:

Grupurile de luptă

  • – Grup de luptă
  • – Lunetiști
  • – Protecție

Desfășoară activități privind: Pregătirea fizică Pregătirea psihologică Alpinism Parașutism. Desant aerian Scafandrerie Pirotehnic. Dispozitive explozive controlate Conducere agresivă Tehnici și tactici de progresie Tehnici și tactici de tragere instinctuală Protecție VIP Măsuri de prim ajutor

În 2015, în timp ce la conducerea MAI se afla Gabriel OPREA, unitatea ACVILA s-a reînfiinţat şi  a trecut în subordinea D.I.P.I. ( fosta U.M.0215, cunoscuta popular „doi și-un sfert )

În 2009, unitatea Unitatea specială poliţienească Acvila, creată pentru situaţii speciale şi extreme, inclusiv pentru protecţie demnitari, a fost desfiinţată după un scandal uriaş de corupţie, constatându-se decontări şi achiziţii supraevaluate, care, potrivit unor surse, ar fi dus la o fraudă de mai multe milioane de euro.

La o lună după declanşarea verificărilor şi predării-primirii patrimoniului, situaţia financiară a Acvila ridică serioase semne de întrebare din punct de vedere financiar, urmate, probabil, de cele de natură penală.

Surse judiciare au declarat la vremea respectivă, pentru MEDIAFAX, că la Acvila s-ar fi constatat o fraudă de mai multe milioane de euro.

De altfel, conducerea Ministerului de Interne a aşteptat finalizarea rapoartelor Comisiilor de control ale ministerului şi Jandarmeriei, documente care ar putea sta la baza unei eventuale sesizări către Direcţia Naţională Anticorupţie, având în vedere că indiciile conduc la o fraudă mai mare de un milion de euro, ceea ce atrage competenţa de investigare a DNA.

Jandarmeria a anunţat, vineri, că a sesizat Corpul de Control al MAI în legătură cu „numeroase nereguli” privind achiziţiile realizate de Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie (GSPI) „Acvila”.

„Pe timpul procedurilor de predare-primire a patrimoniului aparţinând Grupului Special de Protecţie şi Intervenţii Acvila, comisia responsabilă a Jandarmeriei Române a sesizat Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în legătură cu numeroase neregului privind modul în care s-au realizat achiziţiile la nivelul acestei unităţi”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei, Brigada Specială de Intervenţie „Vlad Ţepeş”.

Comisia care a inventariat patrimoniul Unităţii Speciale Acvila – estimat la peste 70 de miliarde de lei vechi – a constatat că suma este cu mult peste valoarea reală a bunurilor achiziţionate.

„De exemplu, fiecare luptător Acvila avea cel puţin trei perechi de schiuri, cinci perechi de bocanci, două echipamente pentru scufundări, şase perechi de mănuşi (între care şi de box), iar un singur tricou, cumpărat cu suma de un milion de lei vechi, era dus la casare după ce era îmbrăcat o singură dată”, se arată în comunicat.

82 dintre cei 83 de luptători Acvila, unitate care a trecut în subordinea Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române, lucrează în cadrul Poliţiei Române, fiind înlocuiţi cu jandarmi, menţionează comunicatul.

Potrivit unor surse din cadrul Jandarmeriei, grupul Acvila avea printre achiziţii bocanci la preţul de 800 de lei perechea, în condiţiile în care aceiaşi bocanci, cumpăraţi de Brigada specială de jandarmi de la acelaşi furnizor, ar fi costat 200 de lei.

O vestă antiglonţ ar fi fost cumpărată de Acvila cu 1.400 de lei, în condiţiile a cumpărat Brigada a cumpărat-o cu 240 de lei.

Un combinezon de intervenţie achiziţionat de Acvila cu 1.000 de lei ar fi costat Brigada specială de jandarmi 380 de lei.

De asemenea, s-a constatat că cei de la Acvila au achiziţionat 1.000 de genţi de 1.000 de lei, în condiţiile în care în grupul Acvila erau încadraţi 83 de lucrători, din care doar 40 operativi.

Acvila a mai achiziţionat şosete albastre cu ursuleţi, lenjerie viu colorată – violet, bleu, roz – veselă colorată, şerveţele roz, conform surselor citate, care susţin că s-au făcut şi deconturi pentru tatuajele făcute de luptătorii Acvila, precum şi pentru epilări.

Pe listele de achiziţii figurau şi prezervative, mai susţin aceleaşi surse.

Aceleaşi surse spun că, în timp ce bugetul pentru rechizite, consumabile al Brigăzii speciale este de 20.000 de lei pe an, la Acvila era de 500.000 de lei.

sursa: bn24.ro

photocredit: adevarul.ro