INCREDIBIL. Ikea detine 46.700 de hectare de paduri in Romania

INCREDIBIL. Ikea detine 46.700 de hectare de paduri in Romania

Situatia incredibila in Romania. Producătorul suedez de mobilă IKEA era al treilea proprietar de paduri din tara noastra, după stat şi biserică.

Recent, Ikea a mai achizitionat 13.000 de hectare de paduri in judetele Neamt si Iasi, investitia fiind de ordinul zecilor de milioane de euro.

„Ca parte a Strategiei IKEA Group de Independenţă a Resurselor, IRI Investments SRL continuă investiţiile în România, prin achiziţia unei noi suprafeţe de pădure. Noua suprafaţă este de 12.800 de hectare şi se află în judeţele Iaşi şi Neamţ. La acest moment, suprafaţa totală deţinută de companie este de aproximativ 46.700 de hectare”, se arată în comunicatul emis de IKEA.

Potrivit documentului, în primul an de activitate, IRI Forest Management, compania care administrează pădurile achiziţionate de IRI Investments SRL, a plantat peste un milion de puieţi. „IRI Forest Management, compania care administrează pădurile, a primit de curând certificarea Forest Stewardship Council® (FSC®) pentru management forestier. Certificarea obţinută confirmă faptul că IRI Forest Management aplică în activitatea sa principiile ce definesc administrarea responsabilă a pădurilor. Suprafaţa recent achiziţionată va fi de asemenea administrată în acord cu viziunea IRI Forest Management de management responsabil pe termen lung, care presupune menţinerea unui echilibru între protejarea mediului, respectarea nevoilor comunităţilor locale şi rolul economic al pădurii”, mai este specificat în comunicat.

Scopul investiţiilor e independenţa resurselor. Grupul suedez IKEA, controlat de miliardarul Ingvar Kamprad, vrea să-şi producă propriul lemn pentru mobilier, iar cel tăiat în România ar putea fi folosit tot în România. Aici Ikea are mai bine de 20 de furnizori care îi fac orice, de la mese la canapele. Grupul promite să exploateze pădurile sustenabil, iar anul trecut a tăiat numai jumătate din cât îi permite legea.

Suprafeţele împădurite achiziţio­nate de IKEA prin IRI Investment sunt localizate în centrul şi nord-estul României (cu precădere în Prahova, Buzău, Vrancea, Botoşani) şi cu o concentrare mai mică în nord-vest (Bihor).

Supra­faţa fondului forestier din România este de aproximativ 6,6 milioane de hectare, acoperind circa 27% din suprafaţa întregii ţări, România clasându-se pe locul 13 în Europa ca volum de păduri, dar doar pe poziţia 26 ca pondere a domeniului forestier în teritoriul naţional, potrivit datelor de la Euromonitor, Institutul Naţional de Statistică şi Ministerul Mediului.

În România se taie anual 27 de milioane de metri cubi de lemn, din care aproape o treime se taie ilegal din păduri, potrivit organizaţiilor de mediu.

photocredit: capital.ro