“Îmbunătățirea accesului tinerilor pe piața muncii prin Schema de Garanție pentru Tineri”, într-un dialog București – Bruxelles

“Îmbunătățirea accesului tinerilor pe piața muncii prin Schema de Garanție pentru Tineri”, într-un dialog București – Bruxelles

Biroul de Informare al Parlamentului European în România și Consiliul Tineretului din România au organizat dezbaterea  “Îmbunătățirea accesului tinerilor pe piața muncii prin Schema de Garanție pentru Tineri”, vineri, 27 martie 2015, la București.

Membri în Parlamentul European din România, reprezentanți ai autorităților naționale responsabile pentru implementarea Garanției pentru tineri, reprezentanți ai organizațiilor de tineret, precum și ai altor instituții și organizații interesate au intrat într-un dialog direct privind importanța aplicării Planului de implementare a Garanției pentru Tineri la nivel național. Evenimentul a fost organizat în contextul dezbaterii la nivel european privind implementarea și finanțarea de soluții pe termen lung și introducerea de reforme structurale cu rol de a combate șomajul în rândul tinerilor, prin intermediul Schemei de Garanție pentru Tineri.

Potrivit Organizației Mondiale a Muncii, costul neimplementării măsurilor pentru tineri este estimat la 21 miliarde euro pe an; 7,5 milioane de tineri nu au loc de muncă și nici nu urmează program de formare; Eurofound estimează că pierderile neincluderii acestora în activitate este de 150 miliarde euro pe an.

Mădălina Beatrice MIHALACHE, Șeful Biroului de Informare al Parlamentului European în România, a deschis evenimentul, arătând importanța dialogului între reprezentanții Parlamentului European și instituțiile românești, dezbaterea punând în evidență preocupările la nivel european privind implementarea și finanțarea de soluții pe termen lung și introducerea de reforme structurale cu rol de a combate șomajul în rândul tinerilor.

Renate WEBER, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) a arătat că: „Angajarea tinerilor pare să fie prioritatea numărul unu în Parlamentul European: 7,5 milioane tineri fără loc de muncă este un nivel îngrijorător. La începutul acestui mandat, după alegeri, primele dezbateri și rezoluții s-au referit la angajarea tinerilor. Schema de Garanție pentru Tineri ar trebui să îi dea oricărui tânăr între 18 și 25 ani fără loc de muncă sau care nu este implicat într-un program de ucenicie sau educațional oportunitatea de a fi beneficia de această inițiativă. Implementarea măsurilor se face la nivelul statelor membre, cuvântul cheie cred că este parteneriatul public-privat, între unitățile de educație și companiile care să le ofere șanse de angajare tinerilor.”

Victor NEGRESCU, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) a subliniat: „Cred că nu se fac suficiente lucruri în Parlamentul European și Comisia Europeană pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor. Ar trebui să fim mult mai incisivi. În afară de rata șomajului, sunt și alte date importante: peste 40% din tineri au contract pe durată determinată, 30% au contract de muncă part-time. De asemenea, 33% din tineri sunt șomeri de peste un an, șomajul pe termen lung fiind mult mai nociv. Ar trebui să existe îndrumare personalizată, evidență a tinerilor din zone cu risc social; implicarea învățământului dual, corelarea educației cu piața muncii, fonduri europene care să finanțeze profesii căutate și care de multe ori nu sunt recunoscute.”

Ana-Claudia ȚAPARDEL, Membru al Parlamentului European, Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) a declarat: „Am solicitat: extinderea Schemei de Garanție pentru Tineri după anul 2015, pentru a avea încă o perioadă 2016-2020; extinderea valorii, dat fiind că suma este nerealistă, este mult prea mică: doar 6,4 miliarde euro la nivel european. A treia solicitare se referă la extinderea vârstei. Acum se adresează celor până în 24 de ani, dar mulți abia termină studiile și masterul, nu mai au timp fizic să beneficieze de această Garanție. Mulți care termină un doctorat nu și-au găsit loc de muncă. Cred că este foarte important ca vârsta să fie extinsă până la 30 de ani”.

Siegfried MUREȘAN, Membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), vicepreședinte al Comisiei pentru bugete, a transmis, printr-un mesaj video înregistrat:  „Două propuneri: În primul rînd, trebuie să stimulăm tinerii să se mute acolo unde sunt locuri de muncă. Spre exemplu, în Timișoara și Arad șomajul este mic, dar la Vaslui sau Suceava șomajul este de 4-5 ori mai mare. Propun un program finanțat de Guvern pentru mobilitate în interiorul țării. În al doilea rând, în Europa: sunt țări unde șomajul este foarte mare, Spania, Grecia, iar în Germania, Austria, sub 10% . Propun un sistem prin care să poată fi transferate bunele practici. Nu putem prelua tot, dar o parte din măsuri, da. Propun un progam prin care măsurile să fie discutate și aplicate.

Din perspectiva organizațiilor de tineret, Mihai DRAGOȘ, Președinte al Consiliului Tineretului din România (CTR), partener al evenimentului, a explicat că planurile de implementare ale acestei Scheme sunt pentru 2014-2015. Totuși, sunt întârzieri și în alte state membre. Un aspect important semnalat: „Dacă pe perioada crizei creșterea șomajului a fost mai mare în UE decât în România, în 2014 scăderea acestuia a fost mai mică în România decât în UE, de aceea măsurile dedicate trebuie implementate cât mai curând”. Mihai Dragoș a semnalat, cu ocazia acestui eveniment, lansarea Raportului privind stadiul implementării Schemei de Garanții pentru Tineri în România, realizat de Consiliul Tineretului din România, alături de Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical și Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România.

La dezbatere au participat și au mai susținut scurte prezentări: Corneliu VIȘOIANU, consilier al Primului Ministru Victor Ponta care a citit un mesaj din partea Primului Ministru, Cristian COSMIN, Secretar de Stat, Ministerul Tineretului și Sportului, Liana Ramona MOȘTENESCU, Șef Serviciu Politici de Ocupare, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ștefania ANDREESCU, Manager Proiect, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Florin JIANU, Președinte, Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România și Marin FLORIAN, Președinte, Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical.

Dezbaterea de vineri, 27 martie 2015, se încadrează în seria de acţiuni organizate de Biroul de Informare al Parlamentului European în România cu scopul de informare și stabilire a unui dialog cu reprezentanți ai instituțiilor publice, ai sectoarelor specifice interesate de evoluțiile legislative din Parlamentul European, precum și mass-media.

Notă:

Pentru urmărirea ad-literam a prezentărilor, vă recomandăm să urmăriți înregistrarea video a evenimentului, care este disponibilă la http://euractiv.ro/video/LIVE-VIDEO-Dezbatere-%E2%80%9EImbunatatirea-accesului-tinerilor-pe-piata-muncii-prin-Schema-de-Garantie-pentru-Tineri-239.