Ford opreşte temporar producţia în România

Ford opreşte temporar producţia în România

Fabrica Ford din Craiova va opri producţia câteva zile pe lună, începând din septembrie, din cauza diminuării cererii de vehicule B-Max pe piaţa europeană. Circa 4.000 de angajaţi ai companiei vor intra în şomaj tehnic.
Muncitorii de la Fabrica de Vehicule vor sta acasă şapte zile în septembrie, iar cei de la Motoare, două zile pe lună. Compania Ford România a luat decizia din cauza scăderii cererii de B-Max pe piaţa europeană, preferând această soluţie în locul disponibilizării personalului. Oamenii vor fi plătiţi
cu 80% din salariul de bază pe perioada cât vor sta acasă. Directorul de Resurse Umane al Ford România, Rob Ardley, a declarat, într- un interviu pentru Gazeta de Sud că nu vor fi disponibilizări, ci oamenii vor sta acasă în septembrie, dar trebuie să fie pregătiţi oricând să vină înapoi la
muncă.
“Deocamdată, vor fi blocări săptămânale ale producţiei, timp de şapte zile în total, în luna septembrie. Dar trebuie să rămânem flexibili, iar, când cererea îşi va reveni, trebuie ca oamenii să se întoarcă în fabrică. Când piaţa din Europa de Vest îşi va reveni – acolo sunt cei mai mulţi clienţi ai noştri – atunci şi cererea de B-Max îşi va reveni. Ar putea fi o creştere a cererii de motoare, astfel încât fabrica de la Craiova va fi echilibrată”, a spus Rob Ardley, care a adăugat că şi în alte fabrici Ford din Europa sunt programate zile fară producţie, cum ar fi fabrica de la Saarlouis, din Germania.

Ce spun liderii sindicali

Sindicatul spune că vor fi opriri de producţie în fiecare lună, până la finele anului.
“Pe perioada cât vor sta acasă în şomaj tehnic, muncitorii vor fi plătiţi cu 80% din salariul de bază, conform contractului colectiv de muncă”, a declarat Ovidiu Cioroianu, unul dintre liderii sindicali de la Ford Craiova.
El mai spune că vor fi afectaţi pe perioada cât vor sta acasă muncitorii directproductivi, care au sporuri adăugate la salariul de bază, din cauză că aceştia vor încasa undeva la 59-60% din salariul de bază, nu 80% precum ceilalţi. Partea bună a lucrurilor, dacă se poate spune aşa, este aceea că nu se fac disponibilizări, ci compania a adoptat metoda şomajului tehnic, care este reglementată în Codul Muncii din România.