Elena Udrea sau Monica Macovei? O treime dintre români ar vota o femeie la alegerile prezidenţiale

Elena Udrea sau Monica Macovei? O treime dintre români ar vota o femeie la alegerile prezidenţiale

Succesorul lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni ar putea să nu fie bărbat. Deşi însuşi preşedintele Băsescu a promovat în repetate rânduri ideea unei schimbări de atitudine cu privire la femei şi politica mare, nimeni nu s-a gândit până acum că o femeie ar putea candida cu şanse la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Lucrurile s-ar putea schimba, mai ales că un sondaj realizat de Inscop a concluzionat că un român din trei ar vota o reprezentantă a sexului frumos la Preşedinţie.

 

Candidatul Uniunii Social-Liberale (USL) la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, s-ar putea duela cu o femeie pentru cea mai înaltă funcţie în statul român.
Cea mai recentă cercetare Inscop Research relevă că 31,2% din români consideră că o femeie ar fi potrivită să devină preşedintele României. La întrebarea “Ce părere aveţi despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României?”, 31,2% din cei chestionaţi au răspuns că este o idee bună şi că ar vota în acest sens. 50,7% din respondenţi consideră că este o idee proastă şi nu ar vota un candidat – femeie.
În aceste condiţii, modelul german, unde de ani de zile cancelarul Angela Merkel conduce cu mână de fier ţara, ar putea deveni realitate si pe plaiurile dâmboviţene mai devreme decât ne-am fi gândit.

Elena Udrea şi Monica Macovei

Sondajul INSCOP ar putea să schimbe mentalitatea liderilor partidelor politice, consideraţi misogini, astfel că am putea să asistăm la mai multe bătălii electorale cu protagoniste femei politician. Până în acest moment,
Elena Udrea şi Monica Macovei, ambele de la Partidul Democrat Liberal (PDL), sunt femeile cu cele mai bune şanse la alegerile prezidenţiale. Cele două, apropiate de preşedintele Traian Băsescu, au fost promovate puternic în viaţa publică de şeful statului.
Deşi a mărturisit că are în vedere o candidatură la alegerile prezidenţiale, dar nu în 2014, ci mult mai târziu, Elena Udrea a fost imediat taxată dur de senatorul Mircea Geoană, şi el un pretendent neoficial la cea mai înaltă funcţie în stat.
Geoană a afirmat recent, că probabil, România este pregătită pentru o femeie-candidat la alegerile prezidenţiale, dar nu pentru orice femeie.
“Este dreptul fiecărui politician să aibă ambiţiile şi speranţele sale şi, de ce nu, o femeie candidat? Probabil că România e pregătită pentru o femeie- candidat la Preşedinţie, dar nu pentru orice femeie şi cred că aici este dificultatea pe care doamna Udrea o are”, a declarat Geoană. Acesta a mai adăugat că este convins că o femeie care provine dintr-o zonă “mai puţin politizată” ar putea să aibă şanse la Preşedinţie.

Pariurile lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu este, de departe, cel mai mare susţinător ar femeilor în politică. Acesta a declarat recent că România este pregătită pentru candidatura unei femei la Preşedinţie şi a precizat că, în esenţă, “ar fi un demers normal”.

“Femeile sunt un câştig în politică”, a spus Băsescu, care a mărturisit că a promovat foarte multe femei în viaţa publică.
“Am încercat cu mulţi, de la Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Macovei până la Elena Udrea, dar şi o foarte lungă listă de bărbaţi tineri, bine pregătiţi, pe care i-am susţinut, fie că este vorba de Emil Boc, Daniel Funeriu, Eugen Tomac sau de grupul intelectualilor – Cristi Preda, Paleologu, Sever Voinescu – şi mulţi alţii. Nu ştiu dacă vreunul dintre ei va adopta felul meu de a face politică, dar nu acest lucru este important. Important este să creadă în ce fac”.

 

Traian Băsescu, cu gândul la Elena Udrea: Aş susţine o femeie la prezidenţiale

 

Şeful statului a declarat că are încredere în Elena Udrea, dar că, mai degrabă ar vedea-o în 2014 candidat la alegeri pe Monica Macovei: “Cred că e profilată pentru funcţia de preşedinte şi prin vârstă şi prin abordările extrem de pragmatice când vine vorba despre stat, despre funcţionarea justiţiei. Dar asta dacă rămânem strict în zona femeilor, pentru că altfel ar exista şi destui bărbaţi care s-ar califica pentru cursa prezidenţială şi mă refer în primul rândla Emil Boc sau la Mihai Răzvan Ungureanu”.

Antonescu, la egalitate cu Ponta

Recentul sondaj realizat de Inscop Research a lansat şi o întrebare deschisă (care nu prevede variante de răspuns prestabilite): “Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, pe cine aţi alege pentru funcţia de preşedinte al României?”.

Cei mai mulţi dintre români (22,6%) nu au o opţiune. Specialiştii INSCOP Research atrag atenţia că preşedintele PSD, Victor Ponta, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, ar fi votaţi de un procent asemănător de români. 19,8% din totalul populaţiei cu drept de vot ar opta pentru Crin Antonescu, iar 19,6% – pentru Victor Ponta. Al treilea clasat în opţiunile populaţiei este Mihai Răzvan Ungureanu (6,5%), urmat de Traian Băsescu (4,6%).

Chiar dacă actualul şef al statului nu va mai candida, o parte a respondenţilor a indicat spontan acest răspuns. Ca şi lunile trecute, clasamentul încrederii în personalităţi este dominat de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (40,9%), şi de premierul Victor Ponta (39%). Pe următoarele locuri se regăsesc Sorin Oprescu (33,5%), Klaus Iohannis (32,9%), Crin Antonescu (30,8%) şi Călin Popescu Tăriceanu (27,8%). Şi preşedintele Traian Băsescu se menţine în Top 10, bucurându-se de încrederea a 24,5% din cei chestionaţi.

CITESTE SI:

Crin Antonescu ar câştiga alegerile prezidenţiale

Elena Udrea a divorțat de Dorin Cocoș

Rivalii lui Crin Antonescu la prezidenţiale

Crin Antonescu, cădere abruptă în sondaje

Crin Antonescu, fără şanse în cursa pentru alegerile prezidenţiale

Ar face orice pentru câteva procente. Crin Antonescu, şi la guvernare şi în Opoziţie