“DROGUL VIOLULUI” este real? Tanara moarta in Centru Vechi dupa ce a baut un cocktail

“DROGUL VIOLULUI” este real? Tanara moarta in Centru Vechi dupa ce a baut un cocktail

O femeie de doar 24 de ani a murit în noaptea de 7 spre 8 septembrie după ce a băut un cocktail suspect. Fata, care lucra ca ospătăriţă într-un bar, s-a prăbuşit şi a fost dusă de urgemţă la spital în stop cardio-respirator.

Conform concluziilor legiştilor, cauza morţii ar fi fost intoxicaţie cu o substanţă toxică, deocamdată necunoscută.

Potrivit unor surse citate de evz.ro la expertiza medicolegală a ieşit că tânăra consumase fenciclidină hidroclorică şi barbiturice. Altii au pus moartea tinerei pe seama consumului unui drog deosebit de puternic si mai putin cunoscut “Drogul Violului”.

Fenciclidină hidroclorică – substanţă numită şi praful îngerilor, care după un consum zilnic, persoana în cauză rupe contactul cu realitatea. În general, un om trece prin mai multe stări: violenţă, comportament psihotic – 5 zile, alte 5 zile de comportament imprevizibil şi cu insomnii, iar apoi o rapidă refacere în ultimele 4 zile. În timp, apar tulburari diferite.

Barbituricele – sunt sedative hipnotice care deprimă activităţile SNC. În funcţie de durata lor de acţiune sunt clasificate în barbiturice cu acţiune foarte scurtă, scurtă, intermediară şi îndelungată. Aceste medicamente sunt prescrise medical pentru a reduce tensiunea emotionala si induce somnul; sunt folosite de asemenea în unele forme de epilepsie pentru a reduce frecventa crizelor convulsive.

“Drogul Violului” – excita barbatii, face femeile docile si dispare din sange dupa cateva ore

Conform EVZ.ro acest drog, prescurtat GHB, este deosebit de periculos. Oficialii Agenției Naționale Antidrog spun că nu avem o problemă cu drogul violului. Potrivit ANA, GHB provine din Anglia, iar în România în ultimii trei ani nu au fost înregistrate cazuri de urgenţe medicale datorate consumului. „Având în vedere rezultatele obţinute din evaluarea tuturor datelor colectate în ultimii ani şi a studiilor realizate de către specialiştii ANA, se poate concluziona că atât prezenţa pe reţelele de trafic, cât şi consumul de GHB nu reprezintă un fenomen în România”, susține chestorul de poliție Sorin Oprea, șeful ANA.
Similitudinile cu „etnobotanicele” frapează: în urmă cu 4 ani toată lumea le considera „droguri ușoare”, toți știau că sunt „legale” și că astfel nu pot fi considerate periculoase, deci autoritățile nu și-a bătut capul cu ele decât când era prea târziu. „Sarea de mare” penetrase profund piața și sute de tineri erau internați la Urgențe, cu creierii făcuți țăndări. 

Un singur ONG din România este preocupat de fenomenul „drogului violului”, trăgând semnalul de alarmă. Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) a dat un comunicat în care spune că pericolul pătrunderii GHB este iminent.

„Pentru a fi acceptați de către o femeie, bărbații pun acest drog în băutura partenerei, pentru ca apoi să o violeze fără ca aceasta să riposteze vehement. GHB se vinde sub formă de lichid, praf, capsule sau granule, ce se dizolvă în apă sau alcool și, pentru că nu are nici miros sau gust, nu poate fi depistat la prima vedere. GHB își face efectul în circa 5-15 minute, consumatorul simțindu-se la fel ca după un pahar sau două de alcool: relaxat, ușor ametit, destins, dezinhibat”, susține Gigel Lazăr, reprezentantul CIADO. Potrivit acestuia, numărul celor care folosesc GHB a crescut semnificativ în România. În 2010 a fost descoperită o singură doză de 15 ml în București, iar anul acesta a fost înregistrată o victimă, la Iași. Ulterior însă, povestesc ofițerii de crimă organizată, aceasta și-a retras plângerea.

„Din informatiile noastre, Rohypnolul, GHB și Ketamina, au devenit foarte populare în <party-rave> sau în cluburile de noapte datorită efectului lor relaxant și amnezic. Solicităm autorităților vigilență în controlul acestui drog ce poate produce efecte dezastruoase și să înțeleagă că avertizările societății civile au fundamente solide, așa cum CIADO a făcut și în aprilie 2009 cu etnobotanicele dar autoritățile au acționat târziu, în anul 2011″, se arată într-un comunicat al CIADO. 

Specialiștii în domeniul bio-medical explică faptul că administrarea repetată a GHB poate duce la pierdere neuronală şi a celulelor suport cerebrale, mai ales la nivelul hipocampului şi a cortexului prefrontal. „Efectele GHB sunt foarte similare cu acelea induse de consumul de alcool. Poate avea efecte sedative, hipnotice, disociative sau poate induce amnezie. Pe de altă parte, GHB duce la pierderea capacităţii de orientare spaţială şi pierderi de memorie, acţionând asupra receptorilor de la nivelul cortexului cerebral pre-frontal”, explică Florina Bojin, medic specialist Medicină de Laborator.

Alte efecte ale drogului: efecte sedative şi euforice, ameţeli, confuzie, convulsii, crize epileptiforme, bradicardie, stop cardio-respirator, stare de inconştienţă şi comă. „Ingestia împreună cu alcool poate cauza chiar și moartea”, avertizează medicul.

GHB este până la urmă o substanţă naturală care se găseşte la nivelul sistemului nervos central uman, dar şi în unele produse de origine animală, în vin, bere sau citrice. „În timpul consumului recreaţional de GHB (o cantitate de 1,5-2,5 grame poate induce efectele), concentraţia de GHB creşte, rezultând o stare de somnolenţă care poate dura până la 6 ore”, a mai explicat Florina Bojin. 

„Conform datelor cuprinse în Raportul European privind Situaţia Drogurilor 2011, estimările prevalenţei consumului de GHB în rândul populaţiilor de adulţi și elevi sunt mult mai mici decât cele pentru consumul de cocaină și ecstasy. Totuși, consumul acestei substanţe poate fi mai mare în anumite grupuri, medii sau zone geografice. Studii de prevalenţă, recent realizate în Belgia, Republica Cehă, Ţările de Jos și Regatul Unit, raportează pentru consumul de GHB o prevalenţă pe parcursul vieţii care variază între 3,9% și 14,3%, în timp ce prevalenţa consumului de GHB în ultima lună este de maximum 4,6%” – se arată într-o informare ANA.

Drogul violului, GHB, este supranumit și ecstasy lichid. De regulă, bărbații care îl consumă manifestă un grad mai mare de stimulare sexuală, iar femeile o sexualitate accentuată: acceptă relații multiple, involuntare, despre care nu își mai amintesc decât vag.
Grav este că stupefiantul nu numai că este inodor, insipid şi incolor, dar la câteva ore de la consum, dispare din sânge.