Denis Mukwege: câștigătorul Premiului Saharov 2014

Denis Mukwege: câștigătorul Premiului Saharov 2014

Denis Mukwege este câștigătorul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, ediția 2014, în urma deciziei luate ieri de către președintele Martin Schulz și liderii grupurilor politice. Mukwege va fi invitat la Strasbourg pe 26 noiembrie, pentru acordarea premiului în cadrul sesiunii plenare. 

În anunțul legat de câștigător, Președintele Schulz a spus: „Conferința Președinților a decis în unanimitate să acorde Premiul Saharov doctorului Denis Mukwege, din Republica Democrată Congo, pentru lupta sa pentru protejarea femeilor. Martin Schulz a menționat că nu este o decizie împotriva Euromaidan și și-a exprimat aprecierea față de ceilalți finaliști, menționând că reprezentanții Euromaidan vor fi invitați să participe la ceremonia de premiere din noiembrie și că Parlamentul va trimite imediat o delegație cu reprezentanți din toate grupurile politice în Azerbaidjan care să o întâlnească pe Leyla Yunus şi să o susțină în lupta sa pentru libertate și democrație în țara ei.”

Medicul ginecolog care luptă pentru drepturile femeilor 

În multe conflicte armate din lume, violul este folosit ca armă, femeile și fetele fiind deseori victime ale violenței sexuale. Denis Mukwege, medic ginecolog congolez de 59 de ani, este specializat în tratarea victimelor violurilor. A pus bazele spitalului Panzi din Bukavu, în timpul războiului din Republica Democrată Congo, unde și astăzi tratează victimele violențelor sexuale.

Chiar dacă, oficial, războiul din RD Congo s-a încheiat, conflictul armat continuă în estul țării, la fel și atacurile împotriva civililor, inclusiv violurile în grup. Chiar dacă alocă o mare parte din timpul său pentru conducerea spitalului și pentru a călători în străinătate, în vederea susținerii drepturilor femeilor, Mugwege continuă să consulte paciente şi să opereze două zile pe săptămână.

Nominalizarea sa s-a făcut la propunerea grupurilor S&D şi ALDE şi a deputatului european Barbara Lochbihler.

Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. A fost înființat în 1988, pentru a onora persoanele sau organizațiile care fac eforturi pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, Premiul a fost acordat activistei pakistaneze pentru drepturile fetelor la educație Malala Yousafzaï.

Parlamentul European susține drepturile omului

Parlamentul European ia foarte în serios încălcările drepturilor omului, indiferent unde s-ar întâmpla acestea. Deputații europeni demască abuzurile, ajută la monitorizarea alegerilor în lume, se asigură că drepturile omului sunt luate în considerare în semnarea acordurilor comerciale ale UE cu alte țări și acordă Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în fiecare an.