Dan Voiculescu, 5 ani de închisoare. Pentru a ce a fost condamnat şeful Antenelor

Dan Voiculescu, 5 ani de închisoare. Pentru a ce a fost condamnat şeful Antenelor

Preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, 26 septembrie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi este considerată de Voiculescu o răzbunare politică a inamicului său, preşedintele Traian Băsescu.
Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dat sentinţa în dosarul în care a fost judecat pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Procurorii au demonstrat că fondatorul PC a prejudiciat statul cu 60 de milioane de euro prin cumpărarea unui teren subevaluat. Procesul a durata proximativ cinci ani, iar sentinţa nu este definitivă. Dan Voiculescu mai are două căi de atac, apel şi recurs. Mai mult, şi procurorii pot ataca hotărârea, dacă ei consideră că pedeapsa este prea mică.
Judecarea dosarului a bătut pasul pe loc şi din cauza demisiilor repetate ale lui Dan Vociulescu din Senat. Primul dosar al lui Dan Voiculescu a fost trimis în instanţă la sfârşitul anului 2008, iar de atunci a fost mutat de trei ori, de la tribunal la instanţa supremă şi înapoi, după ce fondatorul PC a renunţat la mandatul de parlamentar.

Afacerea ICA

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea ICA.
Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că ar fi cumpărat, cu doar puţin peste 100.000 de euro, mai bine de trei hectare şi jumătate de teren care aparţineau Institutului de Cercetari Alimentare. Preţul plătit de societatea lui Dan Voiculescu, spun procurorii DNA, ar fi fost de 75 de ori mai mic decât cel real.
Prejudiciul creat statului depăşeşte 60 de milioane de euro, iar ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în dosar.
Dan Voiculescu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni: folosirea influenţei sale de lider de partid pentru a obţine foloase şi pentru spălare de bani.

Voiculescu pune tunurile pe Băsescu

Dan Voiculescu a declarat, după sentinţa care l-a condamnat la 5 ani de închisoare, că dosarul său este o ruşine pentru România, a susţinut că nu există proble împotriva sa şi l-a atacat pe preşedintele Traian Băsescu. Voiculescu a declarat că totul i se întâmplă dintr-o răzbunare a atitudinii anti-prezidenţiale a televiziunii pe care o controlează familia sa, Antena 3.
“Aş vrea să le spun adversarilor mei politici că cu mine nu se termină aşa uşor. Pe un bărbat puternic nu-l bate vântul şi vom mai avea de discutat pe subiectul asta. Deocamdată atât. S-a făcut apel, vedem ce hotărăşte curtea. Ne pregătim şi acolo aratăm că nu sunt probe de nici un fel. E greu de gândit cum un judecător care trebuie să respecte legea şi propria conştiinţă poate să condamne pe cineva fără probe. Nici directe nici indirecte. Sigur, prietenul Băsescu de mult încearcă să închidă gura Antenei 3 în principal. Dar Antena 3 nu e de vânzare indiferent ce o să vrea să facă în continuare”, a declarat Dan Voiculescu.