Dan Diaconescu riscă din nou închisoarea

Dan Diaconescu riscă din nou închisoarea

Dan Diaconescu se află în centrul unui nou scandal. După ce a anunţat cu surle şi trâmbiţe redeschiderea OTV, televiziunea închisă la începutul anului de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), controversatul realizator de televiziune riscă să ajungă acum după gratii. Deşi a anunţat că emite din Vatican, folosindu-se de licenţa unei televiziuni italiene, membrii CNA au descoperit că emisia programelor OTV s-a făcut în România prin licenţa unei alte televiziuni controlate de Diaconescu, DDTV, fapt care contravine legii. În replică la acuzaţiile care i s-au adus, Diaconescu a declarat că jurnaliştii ar trebui să se solidarizeze în jurul ideii de libertate a presei şi să nu lase loc cenzurii care se practică în acest moment, în România.

Dan Diaconescu are din nou probleme cu legea, după ce ar fi folosit ilegal licenţa televiziunii DDTV pentru a transmite programele OTV, televiziune cu licenţa de emisie suspendată de CNA din data de 22 ianuarie.
Deşi Diaconescu a relansat “Televiziunea Poporului” marţi, 15 octombrie, anunţând că emite din Vatican pe licenţa unei televiziuni italiene (Romit TV), CNA a descoperit că de fapt, postul emite din România, fapt ce reprezintă o ilegalitate.
Potrivit preşedintelui CNA, Laura Georgescu, postul emite din Bucureşti, pe frecvenţa DDTV, post de televiziune controlat tot de către Dan Diaconescu. Televiziunea DDTV – care difuza în mod curent în special programe de desene animate – a început să transmita vineri, 18 octombrie, o emisiune în direct cu Dan Diaconescu, pe ecran fiind postată pe lânga sigla DDTV şi sigla OTV.
Potrivit legislaţiei, omul de televiziune ar fi trebuit să anunţe CNA cu privire la intenţia de a modifica grila DDTV şi abia după aceea ar fi putut opera respectivele modificări.

Ameninţat cu încarcerarea

Conform celor de la CNA, Dan Diaconescu riscă acum să piardă şi licenţa pentru DDTV. Pe lângă asta, administratorii televiziunii riscă o amendă fabuloasă, dar şi să ajungă după gratii, dacă se dovedeşte că sunt vinovaţi. Primul pas pe care cei din CNA îl vor face este să sesizeze Parchetul. Administratorii DDTV ar putea plăti o amendă penală cuprinsă între 5.000 de lei şi 100.000 de lei, însă riscă şi închisoare de la trei luni la un an.

Nu a emis din Vatican

Înainte de relansarea emisiei “Televiziunii Poporului”, Dan Diaconescu a susţinut că postul va emite de la parterul unei catedrale din incinta Vaticanului. Se pare că totul a fost o farsă, dejucată în cele din urmă de reprezentanţii Sfântului Scaun.
Purtătorul de cuvânt al statului papal, Federico Lombardi, a infirmat declaraţiile lui Diaconescu: “OTV nu emite de la Vatican, iar nu nu are rezidenţă în Statul Cetăţii Vaticanului. Afirmaţiile lui Dan Diaconescu sunt absolut false şi nefondate, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului.
Directorul Biroului de presă al Sfântului Scaun îndeamnă totodată “să nu se dea în niciun fel crezare afirmaţiilor dlui Diaconescu”.

DD: Ponta e de vină!

În replică la acuzaţiile care i se aduc, Dan Diaconescu i-a transmis preşedintei CNA, Laura Georgescu, că este un instrument politic şi de cenzură aflat în mâinile premierului Ponta.
“S-a ajuns la un apogeu al cenzurii. Preşedinta CNA-ului a făcut un gest fără precedent spunand că DDTV emite ilegal. Ea a fost numită de Ponta în CNA şi în prima zi a închis OTV-ul înregistrat în România. Am văzut atacuri din cauza unor colegi din presă, pe mulţi chiar eu i-am angajat în presă. I-aş ruga să nu se bucure prea devreme. După OTV urmează DDTV, după DDTV urmează Realitatea TV şi apoi poate Antena 3. Este anormal ca premierul ţării să ceară închiderea celorlalte televiziuni, atâta timp cât are grijă de una dintre televiziuni. S-a ajuns la un moment fără precedent în România”.
Licenţa OTV a fost retrasă la începutul anului din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deţine licenţa televiziunii, nu a făcut dovada plăţii unor amenzi aplicate de CNA pentru încălcări ale legislaţiei audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 şi 2012. Dan Diaconescu se judecă în acest moment pentru anularea deciziei CNA.