Cum alegi dimensiunea lenjeriei in funcție de pat

Cum alegi dimensiunea lenjeriei in funcție de pat

Pare simplu, dar nu este: cum alegi dimensiunea când vrei să cumperi o lenjerie de pat? Ce trebuie să măsori, cum, și mai ales, unde trebuie să măsori?

În primul rând, trebuie să facem o diferență clară între cele două mari tipuri de componente ale unei lenjerii de pat: cele fixe și cele variabile.

Elementele cu dimensiune fixă ale unui set de lenjerie sunt cearșaful pentru plapumă / pătură și fețele de pernă. Aici tot ce avem de făcut este să măsurăm respectivele elemente.

Atenție: cu cât elementul măsurat aici este mai ”gros”, cu atât mai sigur va trebui să aplicăm o serie de corecții la rezultatele măsurătorii. De exemplu, dacă pilota noastră are cca 5 cm grosime, la măsurătoarea pe lungime și pe lățime va trebui să adăugăm 5-10 centimetri.

La perne – care sunt în general și mai groase, va trebui să încercăm să le întindem cât mai bine când le măsurăm, cât mai plat, apoi să estimăm grosimea rămasă și să o adăugăm la măsurătoare.

Spre exemplu, dacă avem o pilotă obișnuită, adică nu ca cele tradiționale care erau ca niște perne groase, și măsurile sunt 192 cm pe lungime și 153 cm pe lățime, va fi bine să alegem un cearșaf de pilotă de 200 x 160 cm. Chiar dacă la folosință veți avea 1-2, chiar și 3 centimetri neumpluți, nu este absolut nicio problemă. Mult mai neplăcută este situația inversă – când pilota este mai mare decât cearșaful, caz în care ați sfârși învelindu-vă cu un ”set de gâlme”.

Când luați în calcul aceste măsuri de rezervă – acei centimetri în plus, țineți seama și de posibilitatea ca materialele din care este făcută lenjeria să intre la apă. Foarte mulți oameni, pentru a evita acest tip de problemă, aleg modele din materiale care nu intră la apă, și care, în plus, nu prea au nevoie nici să fie călcate (un exemplu după care ne-am inspirat fiind lenjeriile din bumbac satinat de la Nevera).

Dimensiuni cearșaf de pat

Nici aici nu este simplu. Foarte mulți oameni au tendința de a măsură doar pentru pilotă și fețe de pernă, gândindu-se că cearșaful de pat sigur se va potrivi. Ei bine, nu este întotdeauna chiar așa. La ce trebuie să ne gândim înainte de a lua măsurile patului?

În primul rând, contează dacă avem un pat de mijloc sau un pat de margine. La patul de mijloc, pe lățime, va trebui să măsurăm suprafața plus înălțimea atât pe stânga, cât și pe dreapta. La un pat de margine (sau ”de colț”), măsura pe partea închisă poate fi mai mică, fiind de ajuns în principiu cca 10 cm pentru acea parte, cât cearșaful să rămână fixat tot timpul nopții.

În al doilea rând, trebuie să știm cum să măsurăm înălțimea. Nu contează nici cât de înalt este patul, nici cât de înaltă este salteaua, ci ce distanță este între muchia saltelei și tăblia patului – cea care ține salteaua pe loc.

În cazul unui pat la care între baza pe care stă salteaua și muchia superioară a tăbliei laterale avem cel mult 5 centimetri pe înălțime, atunci ce ne interesează cu adevărat este înălțimea saltelei, pentru că pentru a nu ieși de cum ne așezăm pe pat este nevoie să petrecem cearșaful până sub saltea. În acest caz, dimensiunea cearșafului trebuie să fie calculată astfel:

Dimensiunea saltelei pe orizontală + 2 x (Înălțimea saltelei + 10 centimetri)

Exemplificăm: avem o saltea care pe lungime are 200 centimetri, 160 pe lățime, și o înălțime de 20 cm, cearșaful de pat va trebui să aibă:

  • Lățime: 160 cm + 2 x (20 cm + 10 cm) = 160 cm + 2 x 30 cm = 160 cm + 60 cm =
  • 220 cm
  • Lungime: 200 cm + 2 x (20 cm + 10 cm) = 200 cm + 2 x 30 cm = 200 cm + 60 cm =
  • 260 cm

Sigur, foarte probabil la capul patului există o tăblie pe care salteaua stă destul de bine fixată, ceea ce înseamnă că acolo putem să renunțăm la cei 10 centimetri care să meargă sub saltea (pe care îi scădem din lungime), caz în care ceea ce ne trebuie este un cearșaf de pat cu dimensiunile de 220 x 250.

Ce trebuie să reținem aici: acestea sunt măsurile pentru maximum de confort – cearșaful va sta și o săptămână perfect întins pe pat. Dacă lenjeria de pat care ne place foarte mult are cu 5 centimetri mai puțin – nu este nicio nenorocire – totul va fi bine oricum.

Cum alegem cel mai bine lenjeria de pat în funcție de dimensiunea patului?

Un răspuns pe care probabil îl veți găsi surprinzător: ONLINE. În magazin va fi mereu plin de teancuri în care foarte greu veți putea căuta măsurile dorite, seturile vor fi oricum ambalate deci aproape imposibil să vedeți măcar culorile, iar eticheta cu dimensiunile vor fi mereu mici, greu de găsit și greu de citit.

La cumparaturile online însă, totul se face în liniște, aveți imagini cu fiecare model, puteți sorta produsele și în funcție de dimensiuni, și mai ales – puteți face în liniște toate calculele și măsurătorile.