Criza economică ne-a lăsat mai săraci

Criza economică ne-a lăsat mai săraci

Criza din ultimii patru ani a lăsat urme adânci în buzunarele românilor. Pentru a se menține pe linia de plutire din punct de vedere financiar, foarte mulți au învățat să economisească și să adopte un regim de trai auster. Într-o perioadă în care mulți angajatori au fost obligați să apeleze la concedieri pentru a nu da faliment, norocoșii care și-au păstrat jobul s-au văzut nevoiți să accepte scăderea veniturilor lor: veniturile în 2012 au fost cu 2 miliarde de euro mai mici decât în 2008.

Populația și-a restrâns cheltuielile în ultimii 4 ani și a economisit 15,6 miliarde euro

În 2012, veniturile bănești totale ale românilor au însumat circa 181,2 miliarde lei, comparativ cu 157,3 miliarde lei în 2008, această creștere de 15,2% situându-se însă sub ritmul de creștere a prețurilor, care între 2008 și 2012 a fost de 22,4%.
Cu alte cuvinte, veniturile reale au scăzut cu circa 6% în ultimii 4 ani, evoluție influențată atât de reducerea cu peste 10% a numărului de salariați, și reducerii salariilor în sectorul bugetar, cât și faptului că pensiile au crescut într-un ritm semnificativ mai mic decat cel al inflației.
Mai mult, dacă luam în calcul evoluția în euro, anul trecut, veniturile totale au fost cu 2 miliarde euro mai mici decaă-t în 2008, scăzând de la 42,7 miliarde euro, la 40,7 miliarde euro.

Efectele crizei

Criza economică din ultimii 4 ani a determinat nu numai o scădere a veniturilor, ci și o restrângere a cheltuielilor populației, efectul fiind o creștere a economiilor cu aproximativ 15,6 miliarde euro între 2009 și 2012.
Dacă în 2008, cheltuielile bănești totale ale populației însumau 39,1 miliarde euro, în 2012, acestea au scăzut la 37,4 miliarde euro. În lei, cheltuielile au crescut de la 143,9 miliarde, la 166,4 miliarde, însa între timp, prețurile s-au majorat cu 22,4%, ceea ce înseamnă că, în mod real, cheltuielile exprimate în lei au scăzut cu 5,5%.

Îngrijorările românilor

Îngrijorarea românilor cu privire la scăderea veniturilor personale și siguranța locului de muncă a scăzut în 2012 față de anul anterior, iar creșterea prețurilor rămânea cea mai importantă preocupare, potrivit datelor unui studiu realizat de Daedalus Millward Brown.
“Se remarcă o scădere a îngrijorărilor respondenților legate de veniturile personale și de siguranța locului de muncă, probabil în contextul optimismului generat de schimbările politice și de reîntregirea salariilor bugetarilor. Temerea legată de creșterile de prețuri rămân însă constante și reprezintă cea mai importantă preocupare a românilor. Optimismul general se extinde (oarecum nejustificat) și asupra îngrijorărilor legate de criza financiară globală, epidemii sau războaie”, studiului.
Astfel, ponderea românilor îngrijorați de reducerea veniturilor personale era în luna ianuarie de 69%, față de 78,5% în urmă cu un an, iar a celor care se tem pentru siguranța locului de muncă de 49,3%, față de 60,3% în ianuarie 2011. Creșterea prețurilor a rămas însă la un nivel constant, de 84%.
în scădere este și ponderea persoanelor îngrijorate de criza financiară globală, de la 79,7% la începutul anului trecut la 69,3% în ianuarie 2013.
Potrivit Daedalus Millward Brown, principala strategie ca răspuns la criză rămâne disciplina mai strictă a bugetelor.
De asemenea, tot mai multe persoane țin evidența cheltuielilor, lucrează ore suplimentare sau au căutat alte surse de venit.

sursa foto: acasa.ro

5 ani de criză economică