“Cohesion Policy in Romania: Better Understanding, Reporting, Dissemination”

“Cohesion Policy in Romania:  Better Understanding, Reporting, Dissemination”

Freedom House România dedică un nou proiect jurnalistilor, cu precadere celor din presa locala: “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, co-finanatat  de Comisia Europeană prin DG Regio. Proiectul cuprinde seminare, dezbateri locale si aproape 300 de articole despre ce se intampla in  Romania cu banii veniti de la CE.

Proiectul debuteaza vineri, 27 iulie cu un seminar de doua zile care reuneste  jurnaliști,  specialiști în domeniu gestionarii si controului  fondurilor europene si expertii in achizitii publice pentru  a-i specializa pe ziaristi in domeniul fondurilor europene  structurale si de investitii. (FESI). Duminica,  dupa doua zile de seminar,  ziaristii vor cunoaste mult mai multe lucruri despre problemele cu care se confrunta Romania in gestionarea acestor bani care reprezinta o miza importanta pentru dezvoltarea  economica si sociala a tarii. Ca urmare,  incepind din luna septembrie, in articolele publicate pe teme europene, cei peste 30 de ziaristi implicati in proiect vor avea raspunsuri la intrebari precum:

Care este rolul politicii de coeziune? Cum sunt finanțate proiectele? Cum promovăm bunele practici și reducerea birocrației pentru îmbunătățirea transparenței, accesibilității și eficientizării fondurilor de coeziune? Cum asigurăm vizibilitatea proiectelor finanțate? Cum crestem impactul acestor bani pentru Romania?

Printre obiectivele proiectului,  mai amintim: promovarea unei mai bune înțelegerii a rolului politicii de coeziune, creșterea nivelului de informație cu privire la proiectele finanțate de Uniunea Europeană; încurajarea dialogului privind politica de coeziune; promovarea schimbării de bune practici și reducerea birocrației pentru îmbunățățirea transparenței, accesibilității și eficientizării fondurilor de coeziune; diseminarea informației  despre modul de accesare a fondurilor europene ca si despre proiectele  finanțate prin fonduri de coeziune  (finalizate sau în curs de desfășurare).

Partenerii noștri în acest demers: RFI – Radio France Internationale România, Transilvania Reporter (Cluj-Napoca), Gazeta de Sud (Craiova), Viața Liberă (Galați) și Ziarul de Iași.

Finanțator: Comisia Europeană, prin DG Regio.

Publicații partenere: Banatul Azi, Express de Banat, Info Sud-Est, Gazeta de Dimineață, Jurnalul Văii Jiului, Inroman.ro, Liber în Teleorman, Vrancea24, Obiectiv – Vocea Brăilei, Zi de Zi, Târgu Mureș, Monitorul de Suceava, Harghita Nepe, Cluj Today, Revista 22, Arad24.net, Transilvania Business.

Despre Freedom House România

Freedom House România este o organizație non-profit, nepartinică, ce promovează libertatea, drepturile fundamentale ale omului și valorile democrației, ale statului de drept și ale bunei guvernări. Din 1998, ne concentrăm pe: profesionalizarea presei și specializarea jurnaliștilor; apărarea drepturilor omului și promovarea acțiunilor cu caracter social; consolidarea statului de drept și îmbunătățirea calității actului de justiție; creșterea capacităților manageriale și de comunicare ale administrației publice locale și centrale.

Informații suplimentare:

Alexandra Văduva, 0747 140 204

Alexandra.Vaduva@freedomhouse.ro