CHAZ, cel mai nou ”teritoriu autonom” din SUA

CHAZ, cel mai nou ”teritoriu autonom” din SUA

Zona cunoscută actualmente sub numele de Chaz (Capitol Hill Autonomous Zone) este formată din șase cvartale aflate în jurul secției de poliție East Precinct din Seattle, devenită un câmp de luptă între protestatari și poliție în ultimele două săptămâni.

Ciocnirile zilnice dintre cele două tabere au făcut ca guvernatorul să trimită în zona Garda Națională, în timp ce primarul a impus restricții de circulație, scrie CNN.

La sfârsitul saptamânii trecute, poliția din Seattle a folosit gaze lacrimogene și grenade de tip flash pentru a dispersa protestatarii. Membrii Consiliului Local au criticat departamentul de poliție (SPD), acuzându-l de tactici agresive.

Luni, primărița a anunțat interzicerea, timp de 30 de zile, a folosirii de gaz lacrimogen CS și a ordonat înlăturarea baricadelor de lângă secția de poliție, iar clădirea a fost acoperită cu panouri de lemn. Polițiștii au abandonat secția luni seară, iar manifestanții au preluat controlul zonei și au ridicat baricade, unele inscripționate cu mesajul „People’s Republic of Capitol Hill,” împiedicând accesul vehiculelor.

Din acel moment, protestatarii au preluat controlul asupra zonei care se întinde pe aproximativ șase cvartale în Capitol Hill.
Capitol Hill este un cartier aflat la nord-est de centrul orașului Seattle și de faimoasa Pike Place Market. Cartierul este popular în rândul multor tineri rezidenți din oraș și găzduiește numeroase spații artistice, restaurante și Cal Anderson Park, numit astfel după primul legiuitor din Washington care și-a afișat în mod public homosexualitatea.

citeste mai mult