Băsescu, mesaj pentru Ponta: Avem prea multe privatizări ratate

Băsescu, mesaj pentru Ponta: Avem prea multe privatizări ratate

Pacea instaurată recent între Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria nu îl opreşte pe preşedintele Traian Băsescu să fie critic la adresa Executivului condus de Victor Ponta. Atenţia şefului statului s-a îndreptat către un subiect de interes naţional: privatizările. Preşedintele a declarat, joi, 30 mai, că în România sunt “deja prea multe privatizări ratate“, dar şi prea multe declaraţii, însă prea puţină concentrare a resurselor pentru generarea de creştere economică.

“România este astăzi una din puţinele ţări care este stabilizată economic şi care a ieşit din procedura de deficit excesiv. Ne mândrim cu acest lucru”, a declarat Traian Băsescu. Preşedintele a notat însă că aceste premise nu sunt suficiente pentru a genera creştere economică. “Avem prea multe privatizări ratate în ultimele luni, prea multe declaraţii şi prea puţină concentrare a resurselor pentru a genera creştere economică”, a acuzat Traian Băsescu.

 CFR Marfă, eşec la privatizare

Autorităţile au ratat în luna mai privatizarea colosului feroviar CFR Marfă. La presiunea Fondului Monetar Internaţional, oficialii din Ministerul Transporturilor au anunţat reluarea procesului de privatizare a companiei care are două miliarde de euro datorii istorice. După primul eşec în privatizarea CFR Marfă, comisia de privatizare a decis să reia procesul de vânzare al pachetului majoritar deţinut de stat la CFR Marfă.

Astfel, a fost acordat un nou termen pentru depunerea documentaţilor pentru etapa de precalificare în procesul de privatizare, la care se putea înscrie orice companie sau investitor. S-au înscris în luptă aceiaşi trei investitori care au participat şi la procesul iniţial, însă au fost relaxate condiţiile de participare. Cei trei posibili cumpărători sunt:  Grup Feroviar Român S.A., Omnitrax Inc. şi Asocierea S.C. Transferoviar Grup S.A. – Donau Finanz GMBH.

Poşta Română, neatractivă

posta_privatizarePoşta Română nu a atras niciun investitor, astfel că procesul de privatizare s- a amânat pentru 6 luni. Guvernul a decis să extindă termenul de privatizare a Poştei Române, dar şi să iniţieze un proces de restructurare a companiei şi “reaşezare” a datoriilor în condiţiile în care până marţi, 28 mai, la expirarea termenului, niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini. Datoriile descoperite şi făcute publice pe ultima sută de metri au dus la eşecul privatizării Poştei Române, a dezvăluit ministrul Comunicaţiilor Dan Nica. Ministrul a dat asigurări că procesul de reorganizare a companiei şi de transformare a datoriilor în acţiuni va face din Poşta Română o companie atractivă pentru viitorii investitori.

Datoriile Poştei la bugetul de stat se ridică la circa 242 de milioane de lei, în timp ce datoriile totale ale companiei sunt de circa 690 de milioane de lei.

În opinia lui Nica, costurile mari de salarizare ale Poştei, cel mai mare angajator din România, având un colectiv de circa 32.000 de persoane, şi protestele recente ale poştaşilor au fost un alte motive care i-au făcut pe investitori să dea înapoi. Următorii paşi vor fi transformarea datoriilor în acţiuni şi disponibilizarea a circa 3.600 de angajaţi, cifră stabilită în urma negocierilor cu sindicatele.

 

Băsescu, mai uşor de demis. Parlamentul a redus cvorumul la referendum

 

Băsescu – Ponta, relaţii cordiale. Premierul va reprezenta România la Consiliul European