“Banca Mondiala pentru Seminte” din Norvegia intra in renovare (Video)

“Banca Mondiala pentru Seminte” din Norvegia intra in renovare (Video)

Norvegia va cheltui 13 milioane de dolari pentru a moderniza si extinde un laborator izolat, construit in urma cu 10 ani pe o insula din Oceanul Arctic, care proteajaza rezervele de hrana ale Planetei in eventualitatea unor dezastre naturale sau conflicte nucleare.

Masura face parte dintr-un plan pe mai multi ani care isi propune sa imbunatateasca toate conditiile privind depozitarea semintelor. “Laboratorul de seminte reprezinta o asigurare la nivel mondial privind aprovizionarea cu alimente pentru generatiile viitoare”, a declarat Jon Georg Dale, ministrul norvegian al Agriculturii, citat de Bloomberg.

“Vrem sa ne asiguram ca ‘seiful Apocalipsei’ va continua sa ofere un spatiu de depozitare securizat si in viitor”, a mai precizat Jon Georg Dale.

Ministrul Agriculturii din Norvegia sustine ca renovarea laboratorului presupune “construirea unui tunel de acces nou, din beton, precum si a unei cladiri de servicii care sa gazduiasca unitati de energie si unitati frigorifice, precum si alte echipamente electrice care emit caldura prin tunel”.

Proiectul “Seiful Apocalipsei” are ca scop conservarea in conditii de siguranta a speciilor de plante aflate pe cale de disparitie sau a folosirii semintelor pentru refacerea ecosistemelor in cazul producerii unei catastrofe naturale sau a unor dezastre provocate de om.

“Banca Mondiala pentru Seminte” – asa cum mai este cunoscuta in lume – adaposteste deja peste 900.000 de esantioane de seminte agricole.

In 2008, Norvegia a cheltuit noua milioane de dolari pentru construirea laboratorului care se afla la o distanta de aproximativ 1.300 kilometri de Polul Nord. Zona a fost aleasa datorita conditiilor ideale pentru pastrarea semintelor pe termen lung.

sursa: Ziare.com