Armata Română, angajator de top pe timp de criză

Armata Română, angajator de top pe timp de criză

Armata Română a devenit unul dintre cele mai căutate domenii de activitate. Sute de tineri se interesează de o carieră militară. Sunt atrași de siguranța locului de muncã, dar și de respectul pe care ți-l oferă uniforma. Acest lucru a fost confirmat și de reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Terestre care au declarat că în ultimii ani au fost chiar și cinci candidați pe un loc disponibil, însă numărul de funcții scoase la încadrare au fost tot mai puține de la an la an. În 2013, peste 500 de militari au început deja instruirea la centrele de pregătire din Craiova și Sibiu.
Criza de pe piața muncii îi determină pe tot mai mulți tineri români să se orienteze către o carieră în armată, care are drept avantaje stabilitatea locului de muncă și veniturile sigure.

“Armata are permanent nevoie de militari, pentru că se face o reînnoire a efectivelor, deoarece sînt trecerile în rezervă naturale, datorate pensionărilor, și normal că avem nevoie de militari în fiecare an. E adevărat că în ultima perioadă, respectiv din 2008 încoace, și pe fondul crizei care a atins toate domeniile societății românești, nu numai Armata, am scos mai puține locuri la încadrat anual, iar solicitările din societatea civilă au fost mai mari. De regulă, avem între trei și cinci solicitanți pe un loc pe care îl scoatem la încadrare. E un lucru bun, pentru că ne dă garanția că putem să avem un personal de calitate în rîndul Forțelor Terestre”, a spus pentru Agerpres, generalul Mihai Ciungu, șeful Instrucției și Doctrinei în Statul Major al Forțelor Terestre.
~n același timp, Armata are tot mai puține locuri disponibile și din cauza faptului că vîrsta maximă pînă la care soldații și gradații voluntari pot fi menținuți în sistem a crescut de la 40 la 50 de ani, prin modificări legislative succesive care au avut loc în ultimii ani. Potrivit generalului de brigadă Mihai Ciungu, aproximativ 550 de militari admiși în sistem de la începutul anului au început deja instruirea din data de 15 aprilie.

Start la instruire

Înainte de a începe pregătirea, tinerii care se înscriu la centrele militare județene sau de sector, în cazul Capitalei, și sînt declarați apți din punct de vedere medical sînt selecționați apoi la unul dintre centrele zonale de selecție și orientare din Cîmpulung Moldovenesc, Breaza sau Alba Iulia. Candidații admiși pot semna, ulterior, contractul care le certifică faptul că au intrat în Armată și pot începe pregătirea individuală. Odată efectuată această pregătire, în funcție de opțiune – subofițer, maistru militar, ofițer sau elev al colegiului militar liceal -, urmează probele de concurs stabilite pentru fiecare categorie de personal de instituția militară de învățămînt.

Contract cu Armata

Tinerii care își dau seama că nu li se potrivește cariera militară, dar au apucat să opteze pentru ea pot să se retragă, însă plătesc niște cheltuieli de școlarizare aferente unei perioade de patru luni. “Tinerii respectivi se pot retrage cu suportarea unor cheltuieli de școlarizare. Este vorba de cheltuieli de școlarizare pe cele patru luni, pentru că el semnează un contract cu Armata și în mod normal trebuie să aibă și niște obligații, nu numai drepturi, prin semnarea acestui contract”, a completat generalul de brigadă Mihai Ciungu.

SURSA FOTO: REUTERS