test

Araras, localitatea din Brazilia unde locuitorii nu ies din casa de ani de zile

Araras, localitatea din Brazilia unde locuitorii nu ies din casa de ani de zile

Prizonieri in propria locuinta. În orașul Araras, din statul Sao Paolo, 600 de oameni sunt țintuiți în locuințele lor din cauza unei boli rare, Xeroderma Pigmentosum (XP). Afecțiunea se manifestă agresiv în momentul în care pielea persoanelor care au fost diagnosticate cu XP sunt expuse la soare. Din cauza acestei suferințe, epiderma nu se mai poate reface, așa cum se întâmplă în cazul majorității oamenilor. Mai mult, dintre cei 600 afectați, 20 au o formă agresivă a bolii, fiind susceptibili de cancer de piele.

facedisease-599170Cei mai mulți dintre locuitorii orășelului sunt fermieri, și, prin natura acestei îndeletniciri, sunt nevoiți să iasă din casă. Până să își dea seama ce ravagii poate face această boală în corpul lor, aceștia au ignorat indicațiile doctorilor. Când trebuie neapărat să rezolve o problemă, locutiorii orășelului brazilian se acoperă din cap până în picioare, cu haine din materiale opace, ca nu cumva să pătrundă vreun fascicul de lumină prin fibră.

Este și cazul lui Deide, care a ajuns să-și piardă o parte din falcă pentru că nu a luat în seamă sfatul medicului.  ”Mi-am făcut operație pentru a-mi fi îndepărtată osul fălcii drept, dar și palatul. Fără proteza pe care mi-au montat-o, nici nu aș putea să vorbesc”, susține Deide.

Geneticianul Carlos Menck încearcă să afle care sunt cauzele afecțiunii.

”Inițial am crezut că este vorba despre o epidemie, ceva contagios. După care ne-am dat seama că este vorba despre o moștenire genetică”, este de părere medicul.

”În Araras oamenii cu gena defectă să căsătoresc între ei, așa că gena devine dominantă și boala tot apare”, explică geniticianul incidența mare a afecțiunii, precizând că, momentan nu există un leac pentru această boală.

Singura soluție este aceea ca oamenii să se ferească pe cât de mult pot de razele soarelui.

Sursa: unica.ro