Ancheta olandezilor: tragedia aviatica din Donetk, opera rusilor

Ancheta olandezilor: tragedia aviatica din Donetk, opera rusilor

Avionul malaezian Boeing 777 care s-a prăbuşit vara trecută în regiunea Doneţk din estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă ce a fost lansată de un sistem rusesc Buk, dirijat, cel mai probabil, de un echipaj rus, potrivit serviciului de presă al Parchetul din Olanda, sub a cărui coordonare grupul internaţional de criminalişti JIT (Joint Investigation Team) investighează această tragedie, relatează agenţia ucraineană Unian.

Totusi, aceasta concluzie ar putea fi infirmata: „Vă pot spune cu siguranță că aceste informații nu sunt corecte. Nu suntem încă gata să tragem niște concluzii”, a declarat Wim de Bruin, purtătorul de cuvânt al Parchetului olandez.

Potrivit acestor date, racheta a fost adusă din Rusia pe teritoriul Ucrainei cu puţin timp înainte de producerea tragediei, fapt confirmat de numeroase fotografii şi înregistrări video, precum şi de declaraţii ale martorilor.

Anchetatorii din cadrul echipei comune de investigaţie (JIT) au colectat şi prelucrat peste un milion de documente, fotografii şi înregistrări video, un volum imens de materiale care a impus lărgirea semnificativă a grupului de analişti.

În prezent, experţii trebuie să stabilească nu doar cercul persoanelor suspecte şi să adune dovezi împotriva lor, ci şi să ofere instanţei fapte şi probe suficiente pentru pronunţarea unui verdict. La aceasta lucrează acum echipa de procurori.

De asemenea, parchetul olandez menţionează că există “dovezi clare” ale faptului că serviciile secrete ruse “încearcă în mod constant să pătrundă” în sistemele informatice ale poliţiei şi procuraturii din Olanda.