15 idei istețe ca să-ți organizezi bucătăria

15 idei istețe ca să-ți organizezi bucătăria

Cele mai frumoase bucătării sunt cele aranjate, cele în care găsești cu ușurință și ceștile pentru cafea, și cutiuța cu ceai de iasomie care te relaxează, dar și obiectul acela pe care îl folosești, destul de rar, când faci prăjituri de casă. Dacă ai probleme cu amenajarea bucătăriei și ești mereu în căutarea unei formule care să te ajute să ai obiectele la îndemână, află că există câteva modalități eficiente prin care să faci acest lucru. Am pus la un loc mai multe idei istețe:

Aranjează pe baza frecvenței de utilizare

Farfuriile, paharele și bolurile de cereale pe care le folosești zilnic ar trebui așezate pe rafturi care se află la nivelul ochilor sau mai jos. Fiindcă paharele sunt folosite mai des decât farfuriile, pune-le într-un dulap aproape de chiuvetă. Amplasează articolele pe care le utilizezi mai rar în spatele celor folosite zi de zi, sau pe un raft mai sus.

Pune articolele puțin folosite deasupra frigiderului sau aragazului

Unele seturi de farfurii, de tacâmuri sau de pahare sunt pentru ocazii mai speciale sau pentru băuturi pe care le prepari rar. Locurile de deasupra aragazului sau frigiderului nu sunt, de obicei, folosite la potențialul lor maxim. Pune-le în aceste locuri, ca să nu le înghesui pe cele pe care le utilizezi zilnic.

Plasează substanțele toxice în zone greu accesibile

Copiii au fost, dintotdeauna, și vor rămâne curioși, de aceea, ține departe de ei cele mai toxice soluții pe care le ai prin casă. Pune-le fie în cele mai greu accesibile dulapuri, fie în cele superioare.

Depozitează articolele grele pe rafturile inferioare

Articolele mai grele trebuie depozitate pe rafturile din apropierea podelei. Vor fi mai ușor de accesat și nu va trebui să vă faceți griji că vor cădea.

Decorează cu ajutorul veselei

Dacă vrei să aduci un aer nobil casei tale, decorează cu ajutorul veselei. Fie că sunt paharele de cristal sau acele farfurii de porțelan pe care le folosești la oaspeții la ocazii speciale, pune-le pe rafturi, pe post de decor.

Plasează vesela la nivelul ochilor

Cel mai probabil, vei lua farfurii și le vei pune la loc în dulap de câteva ori pe zi. Ca să fie mereu la îndemână, pune vesela, la nivelul ochilor.

Folosește-te de spațiul din cămară

Când gătești sau faci prăjituri, nu ai nevoie de mai mult de câte o pungă de ingrediente în dulapul cu ingrediente. Poate fi tentant să le așezi pe toate acolo, însă, cămara te va salva de supraaglomerare. Făina, uleiul, conservele, zahărul și toate esențele de vanilie, rom sau de migdale pot sta într-o cămară aerisită, alături de alte ingrediente neperisabile.

Ține condimentele la îndemână

Orice bucătărie, indiferent de modul în care este amenajată, are nevoie de triunghiul de lucru. Acesta este format din aragaz, frigider și zona de lucru. Include în această zonă și condimentele, căci vei avea nevoie de ele cu siguranță.

Depozitează tigăile în apropierea aragazului

Tigăile, cratițele dar și capacele lor trebuie depozitate aproape de aragaz. De asemenea, poți folosi sertarul de sub aragaz pentru obiecte mai mari pe care este posibil să nu le folosiți în fiecare zi: foi de copt, tavi mari etc

Scapă de pungile de ambalaje

Nu este nimic mai enervant decât să cauți ingredientele într-o mare de pungi și de ambalaje. Pentru cele pe care le folosești în mod frecvent precum făina, orezul, cafeaua, zahărul alb sau brun sau orice altceva, cumpără borcane transparente. Le vei putea închide ermetic și păstra la fel de bine, și vei păstra și bucătăria organizată.

Îmbină rafturile cu dulapurile

Probabil te-ai gândit să îți schimbi mobila de bucătărie cu una mai modernă, dar modelul care îți place cel mai mult are prea puține dulapuri pentru nevoile familiei. De aceea, fie completezi lipsa cu unele rafturi, fie cu un alt dulap asortat.

Folosește, din plin, insula de bucătărie

Insulele de bucătărie sunt și practice și aduc și o prezență clasică, foarte apreciată. Îmbină spațiul de lucru oferit cu cel de depozitare de dedesubt. De asemenea, folosește-o și drept de masă de dining pentru zilele în care parcă nu ai vrea să faci deranj prea mare sau mâncați în format restrâns. 

Decorează cu ajutorul tigăilor și cratițelor

Probabil, ai văzut multe fotografii pe rețelele de socializare cu tigăi și cratițe agățate pe unul dintre pereții bucătăriei. Nimic mai chic. Pe lângă faptul că ai acces facil la ele, vei crea o atmosferă rustică și foarte plăcută.

Spațiul de sub chiuvetă este pentru detergenți

Poate ai cumpărat mai mulți detergenți pentru vase, pentru curățat spațiul de lucru sau pentru mașina de spălat vase. Dacă nu sunt foarte toxici, pune-i sub chiuvetă, alături de alte obiecte care te ajută să igienizezi.

Reorganizează mereu 

Cheia succesului amenajării stă în cât de confortabil te simți cu aceasta, deci implementează mereu ideile care îți aduc mai multă productivitate și fericire.